Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

27 Haziran 2013, Perşembe 13:30

Tip 1 diyabet hastalarına umut ışığı

Stanford Üniversitesi’nden bilim adamları, Tip 1 diyabet hastalarının bağışıklık sisteminin insülin üreten hücreleri yok etmesinin, aşıyla tersine çevrilebileceğini gösterdi. Hastanın bağışıklık sisteminin vücuda saldırısını engellen bir aşının, Tip 1 diyabet tedavisi için umut olabileceği belirlendi.

Stanford Üniversitesi’nden bilim adamları, Tip 1 diyabet hastalarının bağışıklık sisteminin insülin üreten hücreleri yok ettiğini hatırlatarak, aşıyla bu durumun tersine çevrilebileceğini gösterdi.

“Science Translational Medicine”  dergisinde yayımlanan araştırmada, normalde aşının bağışıklık sistemine hastalığa neden olan bakteri ya da virüse “saldırmayı öğrettiği” ancak bunun  ters etki yaratmada da kullanılabileceği belirtildi.

Lawrence Steinman ve ekibi, “ters etkili aşının” özellikle beta hücrelerine saldıran beyaz kan hücrelerini hedef aldığını ifade etti.

Araştırmacılar, 3 ay boyunca hastalara her hafta yapılan aşıdan sonra beyaz kan hücrelerinin azaldığını vurguladı.

Kan testleri de aşıdan sonra beta hücrelerinin faaliyetinin daha iyi olduğunu ortaya koydu.

Steinman, sonuçların heyecan verici olduğuna ancak geniş çaplı araştırmalar yapılması gerektiğine dikkati çekti.

Bilim adamı ayrıca, aşının etkisinin 2 aya kadar devam ettiğini, dolayısıyla düzenli aşının gerekli olduğunu belirtti.

Tip 1 diyabet hastalarında bağışıklık sistemi, pankreastaki beta hücrelerini yok ediyor. Bu da vücudun yeterli insülin üretememesine ve hastaların hayat boyu günde 3-4 kez insülin iğnesi kullanmaya mecbur kalmasına yol açıyor.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Borsa İstanbul’da gong “TEPA Tıbbi ve Elektronik Ürünler” için çaldı

Medikal sektöründe faaliyet gösteren TEPA Tıbbi ve Elektronik Ürünler Sanayi ve Ticaret A.Ş., halka arzı dolayısı ile Borsa İstanbul’da düzenlenen...

Kapat