Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

27 Haziran 2013, Perşembe 15:56

Türkiye’de bir ilk

Türkiye’de ilk kez Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan operasyonla bir hastaya kalp pili radyasyon yayan cihaz yerine, üç boyutlu görüntüleme sistemi kullanılarak takıldı. Yöntemin özellikle radyasyona maruziyetinde sakınca olan gebelerle çocuklar için güvenli olduğu bildirildi.

Operasyonu gerçekleştiren ekibin başkanlığını üstlenen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kudret Aytemir, ameliyatın ani ölüm riski bulunan bir hastaya Türkiye’de ilk kez X ışınları (radyasyon) kullanılmadan yapıldığını belirtti.

Yaygın uygulamada, kalbindeki elektriksel aktivite bozulan hastalara kalp pili takılırken radyasyon yayan floroskopi cihazının görüntüleme amaçlı kullanıldığını anlatan Aytemir, işlemle ilgili şu bilgileri aktardı:

“Türkiye’de ilk kez ‘elektroanatomik’ adı verilen yöntemle kalbin yapısal biçimi, yani üç boyutlu haritası radyasyon kullanılmadan oluşturuldu. Şok verebilen kalp pili elektrodları, bu görüntü yardımıyla sağ atriyum (sağ kulakcık) ve sağ ventriküle (sağ karıncık) yerleştirildi.”

Operasyonun son derece başarılı geçtiğini belirten Aytemir, radyasyon yardımıyla alınan görüntünün, sadece işlem sonunda elektrodların kontrol edilmesi amacıyla bir saniyeden daha kısa bir süreyle kullanıldığını söyledi.

Bu yöntemin özellikle radyasyona maruziyetinde sakınca olan gebelerle çocuklarda güvenli olduğunu vurgulayan Aytemir, işlem sayesinde hastaların hemen hemen hiç radyasyona kalmadan kalıcı kalp pili takılabildiğini bildirdi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Omega-3 depresyona iyi geliyor

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, gebelikte hormonal değişikliğin...

Kapat