Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

4 Temmuz 2013, Perşembe 13:54

Bel fıtığını tedavisinde yeni yöntem

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde, bel fıtığı hastaları ameliyat olmadan sağlığına kavuşuyor.

Algoloji Bilim Dalı tarafından Sivas’ta ilk kez uygulanan bu tedavi yönteminde bel fıtığı hastaları ameliyatolmadan bası yapan disklerin yakılarak küçültülmesiyle hastalıktan tamamen kurtuluyor.

Algoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Caner Mimaroğlu, yeni tedavi yöntemi hakkında yaptığı açıklamada, “Bu işlemimiz bel bölgesindeki bozuk, problemli disk olgularında daha doğrusu sinirlere bası yapan disklerin içerisine girerek bu bası yapan diskleri yakma suretiyle şikayeti ortadan kaldırmaya yönelik bir işlem. Bu yöntem, bel fıtıklarında ameliyatsız bir şekilde yeni bir elektrotla diskin içerisine girerek diskin çıkmış kısımlarını küçülterek basısını yok etmeye dayalı bir tedavi yöntemi. Bölgemizde ilk defa yapılıyor. Türkiye’de ve dünyada yeni başlayan bir yöntem. Şu anda şehrimizde yapılmakta ve disk hastaları kapalı sistemde açık cerrahi uygulanmadan ameliyat edilmektedir” dedi.

Prof. Dr. M. Caner Mimaroğlu, uygulanmaya başlayan yeni yöntem ile hastaların bel fıtığı probleminden tamamen kurtulduğunu belirterek, “Bu tür hastalarımızda genelde bel ve bacak bölgelerinde şiddetli ağrılar oluyor. Bu uygulama ile bu tür şikayetler tam anlamıyla ortadan kaldırılmış oluyor. Hastalarımız ameliyatın ardından sinirlerin düzelmesiyle birlikte tamamen rahatlıyor, rahat yürüyor, uyuyor ve oturuyor. Bölümümüzde bu tür hastalar, randevu alarak tedavi olabilirler. Şu anda hastalara yeteri derecede müdahale edebilecek durumdayız. Haftada 10 hastaya kadar bu uygulamayı yapmayı düşünüyoruz. Zaten bölgede ve Sivas’ta daha öncede benzer girişimler yapmaktaydık. Türkiye çapında bize her bölgeden hasta geliyor. Antalya, İstanbul gibi bölgelerden de çok fazla hastamız var. Bu tür hastaları Sivas’a çekmek gayemiz. Avantajlı tarafımız ise çevre illerde bu yöntemin olmaması. En yakın uygulama Ankara’da tek bir merkezde yapılıyor. Orada da sıra fazla olduğundan her hasta rahatlıkla ulaşamamaktadır. Hastalarımız hiçbir ücret ödemeden, bütün masrafın tamamen SGK tarafından karşılandığı, özel hastane rahatlığında bu yöntemden yararlanabilirler. Şu anda hastaların bu tedavi yöntemine çok büyük bir ilgisi var” şeklinde konuştu.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
SGK’dan 890 bin haneye ‘sağlıklı’ hizmet

Türkiye'de genel sağlık sisteminden yararlanmak üzere geliştirilen gelir endeksi testi sonucu sağlık primleri devlet tarafından karşılananlar arasında 886 bin 237...

Kapat