Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

23 Temmuz 2013, Salı 15:30

İlaçlar antibiyotik direncini artırıyor

Kayseri Eczacılar Odası Genel Sekreteri uzman Eczacı Sedat Gülay, doğa ve insan düşmanı olan atık ilaçların antibiyotik direncini geliştirdiğine dikkat çekti.

Eczacılar Odası Genel Sekreteri Uzman Eczacı Sedat Gülay, Türkiye’de evlerin neredeyse ‘atık ilaç çöplüğü’ olduğunu vurguladı. Çöpe atılan ilaçların bakteri direnç mekanizması üzerinde etkileri olduğunu anlatan Gülay, bunun sonucunda daha gelişmiş antibiyotik kullanımına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

ATIK İLAÇLARIN BİYOLOJİK ETKİSİ

Gülay, “Atık ilaçlar biyolojik etkisi olan maddeler. Bunlar doğaya gelişigüzel bırakıldığında yağmur suyu ve havaya karışarak, insanlara ve bitkilere tekrar ulaşıyor ve insan sağlığına zararlı etkileri ortaya çıkıyor. Bir diğeri de atık ilaçların bakterilerle buluşması sonrasında direnç gelişimi ortaya çıkarması. Örneğin doğaya bırakılmış bir ilaç, düşük dozda herhangi bir bakteriyle buluştuğunda bakteri ona direnç geliştirebiliyor ve dolayısıyla bir başka insan bununla enfekte olduğunda o ilaç artık etki etmemeye başlıyor. Ve bu durum, şu anda kullanılan antibiyotiklerin yetmemesi sonucunda daha gelişmiş antibiyotiklerin kullanılması gerekliliğini ortaya çıkarıyor.”

BELEDİYELER TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMALI

Türkiye’de halkın ulaşabileceği bir atık ilaç mekanizması olmadığına dikkat çeken Eczacı Sedat Gülay, Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreterliğinin konuyla ilgili yönetmelik taslağı hazırladığını ve Sağlık Bakanlığı’na sunduğunu belirtti. Eczacıların atık ilaç toplama yetkilerinin olmadığını kaydeden Gülay şunları söyledi:

“Vatandaşlar bazen atık ilaçları ne yapacaklarını bize soruyor. Ama kendilerine verebileceğimiz bir yanıt yok. Eczacılar olarak elimizde kalan ilaçları imha edebileceğimiz bir mekanizma var ama vatandaşın böyle bir şansı yok. İl sağlık müdürlüklerinin de bu konuda belirlenmiş bir yetkisi yok. Bu sorumluluk eczacılara bırakılamaz, belediyelerin ve kamu kuruluşlarının elini taşın altına koyması lazım. Yönetmelik taslağında da bunlar var. Bu konuda Türkiye’de yalnızca İzmit’te belediye eliyle kurulan İzaydaş firması var. Diğer imha firmaları özel sektörün ve çok pahalı.”

Eczacı Sedat Gülay, ilacı imha etmenin satış fiyatından daha pahalıya mal olduğunun da altını çizerek, vatandaşlarını  tedavi süresinin sonuna kadar kullanmaları önerisinde bulundu


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Zararlı alışkanlıklar kanserin yıllık maliyetine 33,9 milyar dolar ekliyor

GE Healthcare, zararlı alışkanlıklar ve yaşam tarzı tercihlerinin kanserle ilgili harcamaları her yıl yaklaşık 33,9 milyar dolar artırdığını ortaya koyan...

Kapat