Ağrı kesiciler başağrısı yapıyor
Baş ağrısı vakalarında en çok gerilim tipi ağrılara rastlandığını belirten Isparta Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Sanem Aşçı, bunu migrenin takip etiğini iletti. Gerilim tipi baş ağrısının her dönemde sık rastlanan ağrı tipleri olduğunu ifade eden Aşçı, mevsimsel etkenlerden kaynaklanan baş ağrıları olabileceğine de dikkat çekti. Aşçı, “Özellikle, hipertansiyona bağlı başağrısı sıcak havalarda artış gösterebiliyor. Bu nedenle hipertansiyon hastalarının özellikle 12:00-15.00 saatleri arasında dışarı çıkamamalarını, güneşe maruz kalmamalarını öneriyoruz. Bazen küme tipi dediğimiz özellikle göz bölgesinde ortaya çıkan ağrılar ilkbahar yaz mevsiminde artış göstermektedir. Bu ağrı tipi de daha çok erkeklerde ortaya çıkmaktadır.Göz bölgesinde şiddetli ağrılar, gözde yaşarma kızarma gibi bulgular ortaya çıkabilir:Günde 7-8 kez tekrar edebilen şiddetli ağrılar olup ağrının süresi 15 dakika ile 180 dakika arasında değişiklik gösterebilmektedir ve periyodik olarak birkaç ay sürebilir” dedi.
“AŞIRI AĞRI KESİCİ KULLANILMAMALI”
İlaç kullanımına bağlı baş ağrılarının da sık görüldüğüne dikkat çeken Aşçı, “Ülkemizde ağrı kesici kullanımı çok fazla. Ağrı kesiciler çok reçeteleniyor. Çok kullanıldığında bağımlılık oluşturuyor.Faydası olacağı yerde ağrı kesici kullanımına bağlı baş ağrılarını çok görüyoruz. Bu nedenle ayda 8-10 adetten fazla ağrı kesici kullanılmaması gerekir. Hastaların yüzde 30’u baş ağrısı nedeniyle hekime başvururken, geri kalan hastalar ya kendi belirlediği ya da çevresinde kilerin tavsiyesiyle ağrı kesici kullanıyor. Bu nedenle ağrı kesici kullanımı oldukça yaygın. Bu konuda dikkatli olmak zorundayız. Mutlaka baş ağrısı olduğunda hekime gelmeliyiz. Bizim için baş ağrısında alarm bulguları vardır. Özellikle 50’li yaşlardan sonra bir anda başı ağrımaya başlayanların, ‘daha önce hiç böyle ağrım olmamıştı dedirtecek kadar şiddetli’ ağrı çekenlerin, bulantı, bilinç değişikliği ve ateşin eşlik ettiği durumlarda mutlaka hekime başvurması gerekir. Bu durumda görüntüleme(MR, tomografi) yöntemleri uygulanmalıdır. Ama uzun süre ağrı çeken hastalarda genellikle ağrılar benzer nitelik taşıyor. Bu durumda ağrı kesici veriliyor eğer ağrı çok sık görülüyorsa görüntüleme uygulanıyor. Tavsiyemiz eğer ayda 4-5’te fazla baş ağrısı çekiyorsanız hekime başvurmakta fayda var” dedi.
“AĞRIYAN BEYİN DEĞİL”
Baş ağrısı çeken hastaların yüzde 30’unun nöroloji servislerine başvurduklarını geri kalanların dahiliye KBB, hatta beyin cerrahisine gittiklerini belirten Aşçı, baş ağrısında nöroloji servisini tercih etmekte fayda olduğunu söyledi. Baş ağrılarının yüzde 90 strese bağlı orta çıktığını kaydeden Aşçı, travma, sinüzit gibi hastalıklarda, yine diğer sistemik hastalıklara bağlı olarak görülebileceğini kaydetti. Baş ağrısında aslında beynin ağrımadığını ifade eden Aşçı, “Halk arasında baş ağrısının beyinden geldiği düşünülüyor. Bu yanlış bir bilgi. Ağrıyı oluşturan damar yapıları, sinir, başta bulunan burun, diş, kulak enfeksiyonlarından kaynaklanmaktadır” dedi.