AIDS hastalığından sonra ikinci sırada bulunuyor
Dünya Sağlık Örgütü’nün tüberküloz basilinin keşfedildiği 24 Mart gününü “Dünya Tüberküloz Günü” olarak ilan etmesi, tüberkülozun konuşulması, dünyadaki ve ülkemizdeki durumunun tespit edilmesi, en son tanı ve tedavi yöntemlerinin gündeme gelmesi açısından önemli fırsat teşkil ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre; son derece bulaşıcı olan ve tanı konduktan sonra tedavi edilebilir ve iyileştirilebilir bir hastalık olan tüberküloz, dünya üzerinde tek bir enfeksiyon ajanına bağlı ölümlerde AIDS/HIV hastalığından sonra ikinci sırada bulunuyor. 2012 yılında, dünyada 8,6 milyon kişi tüberküloz hastalığına yakalanmış ve 1,3 milyon kişi tüberkülozdan ölmüştür. Tüberküloz kaynaklı ölümlerin yüzde 95’ten fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geliyor ve tüberküloz, 15–44 yaş arası kadınların ölüm nedenleri arasında ilk üçte yer alıyor.
Ülkemizdeki istatistiklere göre TB vakası her geçen yıl azalıyor. Dünya Sağlık örgütü verilerine göre 2012’de 15.000 yeni TB vakası saptandı ve bu hastaların % 90’ı tedavi edildi.
Ülkemizde tüberküloz doğru tanı testlerinin yaygınlığı artıyor ve tedavi başarısı oldukça yükseliyor.
Tüberkülozun yaygın olduğu birçok ülkede hassasiyeti düşük fakat basit ve ucuz bir test olan olan balgam mikroskobisi kullanılıyor. Ancak bu test yalnızca hastalığı saptarken doğru tedavi için yeterli değil. TB’nin doğru antibiyotik tedavisi için kültür ve antibiyogram testi sonucu gerekiyor. Bu alanda önemli roller üstlenen firmalar arasında Becton Dickinson yer alıyor. “Küresel Sağlık Girişimi”ni 2004 yılında hayata geçiren Becton Dickinson (BD), gelişmekte olan ülkelerin tüberkülozla mücadelesine doğru tanı ve tedavi için gerekli test ve cihazları ile destek veriyor. Tüberkülozun tanısı konusunda köklü bir tecrübeye sahip olan BD, sıvı kültürü teknolojisini kullanıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da tüberkülozun tanı ve doğru tedavisi için esas alınan bu yüksek teknoloji ülkemiz laboratuvarlarında da yaygın olarak kullanılıyor. “Küresel Sağlık Girişimi”, Becton Dickinson’ın sahip olduğu bu teknolojinin güvenilir sonuçlar vermesi sebebiyle doğru tedavi için sıvı kültürü teknolojisinin yaygınlaşmasını öneriyor. Sahip olduğu teknolojiye erişimin artırılmasını amaçlayan BD, gelişmekte olan ülkelerdeki servis-destek ağlarına yatırımlar yapıyor. Tüberküloz vakalarını teşhis etmek için Yenilikçi Diagnostik Vakfı (FIND) ile iki farklı işbirliği gerçekleştiriyor.
Ülkemizdeki tüberküloza bağlı ölümlerin azaltılması ve bireylerin bu hastalıktan korunmasında da en önemli husus, tüberküloz hastalarına erken tanı konması, kısa sürede tedaviye başlanması ve hastaların temel sağlık hizmetlerine erişiminin sağlanması olarak belirleniyor.