Aile hekimlerinin ilaç isyanı
Son zamanlarda antibiyotik kullanımının giderek artmasının sebebi olarak doktorların işaret edilmesine aile hekimleri isyan etti. Hekimler, ‘Hastalar antibiyotikte ısrarcı’ diyor, hastalar ‘Gidip başka doktorda ilaç yazdırırım’ tavrını savunmaya devam ediyor.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Girginer, ‘Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın ve SGK’nın vatandaşı bilinçlendirmesi gerekiyor. Hasta, siz yazmasanız bile başka doktora gidip antibiyotik yazımı konusunda ısrarcı oluyor’ dedi. Aile hekimlerine yönelik nöbet uygulamasına da karşı çıkan hekimler, acillerdeki yoğunluğu azaltmak için aile hekimlerinin kullanılmaması gerektiğini dile getiriyor. Bu konuda sorunun acilde katkı payı alınmaması ancak aile hekimliği muayenesinde reçete katkı payının alınmasından kaynaklandığını ifade eden hekimler, katkı payı aile hekimliğinde kaldırılıp acile getirilirse hasta akışının da yönünün değişeceğini belirtiyor.
GEREKSİZ İLAÇ
Türkiye’de antibiyotik kullanma oranlarının artması ile birlikte gözlerin doktorlara çevrilmesine aile hekimleri tepki gösterdi. Gereksiz ilaç yazılmadığını, antibiyotiğin hasta tarafından ısrarla istendiğini belirten Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu(AHEF) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Girginer, ‘Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın ve SGK’nın vatandaşı bilinçlendirmesi gerekiyor. Hasta, siz yazmasanız bile başka doktora gidip antibiyotik yazımı konusunda ısrarcı oluyor’ dedi. Girginer’e göre önce hastadaki antibiyotik olmazsa iyileşemem algısının değiştirilmesi gerekiyor.
ÖMÜR BOYU SANILIYOR
Sakarya Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Karadeniz, aile hekimlerinin ilaç konusundaki hassasiyetini ve gereksiz ilaç yazılmadığını belirtmek için, ‘Her şikayetine torbalarca ilaç kullanan hastalara doğru yolu tarif eden biziz’ derken, yine Hatay Reyhanlı’da aile hekimliği yapan Dr. Şerife Zeren de, ‘Bir kerelik yazılmış bir ilacı bir ömür içeceğini zanneden hastaları biz uyarıyoruz’ diyor.
ACİLE KATKI PAYI ÖNERİSİ
Aile hekimleri ile ilgili bir diğer önemli konu da, nöbet uygulaması olarak görülüyor. Hekimler, acil eğitimini zaten aldıklarını belirterek, nöbet uygulamasını kabul etmediklerini dile getiriyor. Acildeki yeşil alana giren hasta sayısındaki yoğunluğun ortadan kaldırılması için de, aile hekimliğinde alınan reçete katkı payının kaldırılmasını ve acil servislerde de katkı payının alınmasını öneriyor. Aile hekimleri bu şekilde, hasta akışının yönünün de değişebileceğini ifade ediyor.