Akılcı ilaç ile 500 milyar dolar tasarruf mümkün
IMS Sağlık Bilişimi Enstitüsü ve Dünya Sağlık Örgütü’nün raporunda, sağlık sistemi bileşenlerinin ilaçları daha akılcı kullanmaları, güçlerini, kaynaklarını ve etkinliklerini daha kararlı şekilde birleştirmeye çalışmaları halinde, küresel sağlık harcamalarının yarım trilyon dolar azalacağı belirtiliyor.
Bu yolla sağlanacak tasarrufun, küresel düzeyde sağlık harcamalarının “yüzde 8’ine” denk geldiği ve bu miktarın yarısından fazlasının hastanın ilaç tedavisine uyumunun artırılması ile elde edilebileceğine dikkat çekiliyor.
Antibiyotik direnci ‘hastalık tsunamisine’ yol açıyor
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, akılcı ilaç kullanımının, hastaların klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozajda, en uygun maliyetle kullanabilmesi olduğunu söyledi.
Akılcı olmayan ilaç kullanımının, hem tıbbi hem ekonomik açıdan sorunlara yol açtığını ifade eden Çolak, tıbbi açıdan uygun olmayan tedavinin zaman kaybı, hastanın gereksiz yere acı çekmesi hatta ölümle sonuçlanması gibi sorunlara neden olabildiğini belirtti. Çolak, “En yaygın akılcı olmayan ilaç kullanım şekillerinden olan antibiyotiklerin yarattığı antibiyotik direnci adeta ‘hastalık tsunamisine’ yol açmaktadır. Avrupa’da sağlık otoriterleri, antibiyotik direncine karşın küresel ısınma ile karşılaştırılabilecek tehdit uyarısı yapmakta ve antibiyotik direncinin sivil olağanüstü hal riskleri listesine dahil edilmesini istemektedir” diye konuştu.
Akılcı ilaç kullanımı ile 500 milyar dolar tasarruf
Çolak, akılcı ilaç kullanımının ekonomik etkisi ile ilgili IMS Sağlık Bilişimi Enstitüsü ve Dünya Sağlık Örgütü’nün Amsterdam’da gerçekleştirilen Uluslararası Eczacılık Federasyonu’nun 100. Yıl Kongresi kapsamında Sağlık Bakanları Zirvesi’nde sunduğu raporda, bu konunun işlendiğini söyledi. Raporda, sağlık sistemi bileşenlerinin ilaçları daha akılcı kullanması, güçlerini, kaynaklarını ve etkinliklerini daha kararlı şekilde birleştirmeye çalışmaları halinde küresel sağlık harcamalarının, yarım trilyon dolar azalacağının belirtildiğini vurgulayan Çolak, şunları kaydetti:
“Yani akılcı ilaç kullanım, küresel düzeyde yılda 500 milyar dolar tasarruf sağlayabilir. Raporda, bu yolla sağlanacak tasarrufun küresel düzeyde sağlık harcamalarının ‘yüzde 8’ine’ denk geldiği ve bu miktarın yarısından fazlasının hastanın ilaç tedavisine uyumunun artırılması ile elde edilebileceği vurgulanıyor.”
Çolak, akılcı ilaç kullanımının çok önemli bir tasarruf aracı olmakla birlikte ekonomik maliyetinden ziyade, sağlık maliyeti boyutuyla da ele alınması gerektiğinin altını çizerek, bunun başka ölçütlerden soyutlanamayacak, sadece maliyetle ilişkilendirilip tasarruf ve geri ödeme politikaları düzleminde ele alınamayacak bir olgu olduğunu bildirdi. Akılcı ilaç kullanımının, sadece istatistiksel verilere bakılarak ilaç harcamalarında kısıntı yapacak bir yöntem olmadığını vurgulayan Çolak, “Sonuçları itibariyle, tasarruf sağlayacak tek bilimsel, etik ve vicdani yöntem olarak değerlendirilmelidir. Gerçek sorunun, ilacın sağlıkta müdahale aracı olarak akılcı biçimde kullanılmasında yattığını görmek gerekir” dedi.
TEB’den akılcı ilaç kullanımına ilişkin projeler
Çolak, ilaçta tasarrufun tek yönteminin “akılcı ilaç kullanımı” olduğuna işaret ederek, TEB olarak daima bunu ifade ettiklerini bildirdi. Bu nedenle akılcı ilaç kullanımının hayata geçirilebilmesi için ilgili kurumlar ile projeler yürüttüklerini dile getiren Çolak, bu kapsamda TEB olarak 2009’de eşdeğer ilaç kullanımı, 2010’da akılcı ilaç kullanımı, 2011’de antibiyotiklerin akılcı kullanımı, 2012’de bitkisel ilaçlar ve gıda takviyeleri üzerinde yoğunlaştıklarını anlattı.
Çolak, bu yıl da eczaneler tarafından sağlanabilecek ilaç kontrolü hizmeti konusunda toplum bilinci oluşturmayı hedeflediklerini aktararak, şöyle devam etti:
“Bunun dışında, doğru ilaç kullanımı alışkanlığının çocuklu yaşlarında verilmesi gereken bir eğitim olduğuna olan inancımızla 2007-2008 yıllarında AB finansmanı ile ‘Akıllı Çocuk Akıllı İlaç Kullanır’ adı altında proje yürüttük. İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin desteği ile belirlenmiş ilköğretim okullarında, akılcı ilaç kullanıma yönelik olarak hazırlanan tiyatro oyunun gösterimini yaptık.”