“Altuzan” sahtesi en fazla üretilen kanser ilacı
Sahtesi ele geçirilen kanser ilaçlarının çoğunluğunu, en pahalı kanser ilaçlarından biri olarak bilinen, yurtdışında ‘Avastin’ adıyla satılan Altuzan oluşturuyor. Altuzan’ın önceki yıllarda da Türkiye’de merdiven altı üretildiği, İstanbul’dan Mısırlı ve Suriyeli aracılarla İsviçre, Danimarka, İngiltere ve ABD’ye satıldığı ortaya çıkmıştı.
Son iki yıldır Türkiye’de kanser tedavisinde kullanılan ilaçların sahtesinin üretiminde ciddi artış yaşandığı iddia ediliyordu. Şubat 2012’de ABD’nin en büyük sağlık otoritesi olan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA), California, Illinois ve Teksas eyaletlerindeki bazı klinikler tarafından hastalara verilen kanser ilacı Avastin’in sahte olduğunu tespit ettiklerini açıklamış ve bu ilacı kullanan milyonlarca Amerikalı’ya dikkat etmeleri uyarısında bulunmuştu.
Aynı günlerde Türkiye’de de polis, “İstanbul’da yapılan baskınlarda onlarca kutu sahte Avastin ilacı bulunduğunu ve konuyla ilgili olarak Roche Türkiye’ye bilgi verildiğini” duyurmuştu. İlaçların üzerinde Avastin’in Türkiye’deki satış ismi olan “Altuzan” markası yer alıyordu. ABD’deki uyarıya konu olan sahte ilaçlar da Avastin’in Türkiye’deki satış ismi olan Altuzan adını taşıyordu.
Kanser hastalarına iğneyle damardan verilen ‘Avastin’ adlı ilaç, kanserle mücadelede dünyada en çok kullanılan ilaçlardan. Türkiye’de ise “Altuzan” adıyla piyasaya sürülüyor. Kanser tedavisinde kullanılan en pahalı ilaçlardan biri olan Altuzan’ın 100 mg’lik iğnesi 650; 400 mg’lik olanı ise 2 bin 400 liradan satılıyor. Bu ilaçları Amerika’da pazarlayan bir İngiliz vatandaşının 2012’de Amerikan mahkemelerinden mahkûm edilmesinin ardından Temmuz 2012’de Wall Street Journal gazetesinde bu ilaçlarla ilgili haber çıkmış ve ilaç bir kez daha Türkiye’de gündeme gelmişti.