Anadolu Sağlık Merkezi’ni “Sağlığın Merkezi” yapan bir yatırım daha
Anadolu Vakfı’nın gücü ve desteğiyle, sağlıkta referans merkezi olma vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren Anadolu Sağlık Merkezi, Kemik İliği Nakli Merkezi’ni açtı.Türkiye ve bölgedeki hastaların yanı sıra yurt dışından gelecek pek çok hastaya hizmet vermek üzere Amerika’daki en iyi nakil merkezlerinin koşullarında hazırlanan merkez, enfeksiyon oranını sıfıra indirmeyi hedefliyor.
Yılda yalnızca 1000 kemik iliği nakli yapılabilen Türkiye’de, yaklaşık 3000 kişinin nakil ihtiyacı bulunuyor. Aynı anda 22 hastaya kemik iliği nakli gerçekleştirilebilinen Anadolu Sağlık Merkezi Kemik İliği Nakli Merkezi, bu ihtiyacı karşılamaya hazırlanıyor. Uluslararası standartlarda sağlık hizmetinin yanı sıra hastaların gereksinim duyduğu diğer tüm hizmetlerin Merkez’de bir arada sunulması, hastaların yaşam kalitesine önemli ölçüde katkı sağlıyor. Hastalar, tüm tedavi süreçlerini Anadolu Sağlık Merkezi’nin multi-disipliner yapısı içerisinde gerçekleştirme ve gerek duyulduğunda her uzmanlıktan hekime anında ulaşabilme olanağı buluyor. Merkezde hekim, hemşire ve hasta yakınlarının dışarıdan taşıyabilecekleri olası enfeksiyonlardan arınmaları için tasarlanmış özel bölümler bulunuyor. Kemik İliği Nakli Merkezi, lenfoma (hematolojik lenf bezi kanseri), myeloma (plazma hücrelerinin yapmış olduğu hematolojik kemik kanseri), akut lösemi ve kronik lösemi, aplastik anemi gibi farklı hastalıkları olan birçok hastaya hizmet veriyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu ile gerçekleştirdikleri protokol ile nakil ihtiyacı olan hastalara bu imkanı sağlayabileceklerini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kemik İliği Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Zafer Gülbaş, kapasitelerini sistemli olarak artırmayı ve yalnızca Türkiye’de değil, Anadolu Sağlık Merkezi’nin diğer tüm fonksiyonlarında olduğu gibi bölgesel ve global bir merkez olarak faaliyet göstermeyi amaçladıklarını belirtti:
“Kemik iliği naklinde en önemli ayrıntı, tedavi gören hastaların enfeksiyonlardan korunmasıdır. Bunun için de hasta odalarının sterilizasyonunu sağlayan filtreleme sistemi çok önemlidir. Merkezimizdeki hasta odalarında ve koridorlarda havada bulunan partikülleri temizleyen ve "hepafiltre" olarak adlandırılan sistem kullanılıyor. Bu sistem sayesinde hasta odasının içindeki hava ve koridorlar da hepafiltre ile devamlı olarak steril tutulduğu için hemşirenin, hekimin hastaya enfeksiyon taşıma riski belirgin derecede azaltılmış oluyor. Her hasta odasının girişinde, odayla koridor arasında özel bir bölüm bulunuyor. Böylelikle hastaya bulaşabilecek enfeksiyon riski önemli derecede azaltılmış oluyor.”
Kardeşten Kemik iliği (Allojenik) nakli sürecinde diğer önemli ayrıntının donörün alıcıya reaksiyonunun kontrol altında tutulması olduğu belirten Prof. Dr. Gülbaş, bunun enfeksiyondan korunma ile önemli ölçüde azaltılabildiğini söyledi. Prof. Gülbaş, şöyle devam etti: “Kemik iliği nakli iki şekilde gerçekleşiyor. Biri hastanın kendisinden kemik iliği nakli yani otolog, diğeri de kardeşinden ya da akraba dışı birinden kemik iliği nakli yani allojenik… Hastanın kendisinden nakil yapılacağı zaman öncelikle hastalığının iyileştirilmesi gerekiyor. Bu amaçla hasta, hekimlerin belirleyeceği uygun tedavi yöntemiyle iyileştiriliyor. Bundan sonraki aşamada da, bazı ilaçlar verilerek kök hücre toplanıyor; sonra laboratuvarda bazı işlemlerden geçiriliyor ve ardından dondurulup saklanıyor. Dondurma işleminin hatasız bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekiyor ki, kök hücreler canlı saklanabilsin. Bu işlemi laboratuvarlarımızda dünyada uygulanan bir standart olan GMP (Good Manufactoring Practise-İyi Üretim Kuralları) koşullarında gerçekleştiriyoruz.”
Anadolu Sağlık Merkezi Kemik İliği Nakli Merkezi’nin teknik donanımından mimari tasarımına kadar mükemmel bir nakil işlemi sunmak üzere tasarlandığını, tedavisi yapılan hastaların tüm işlemlerini Merkez’de yaptırabildiğini belirten Gülbaş, hizmetlerin tamamının aynı birimin içinde verildiğini belirtti:
“Buranın tasarımı baştan yapılırken bir kemik iliği nakli ünitesi nasıl olmalı, bir kök hücre dondurma laboratuvarı nasıl olmalı sorularının yanıtları üzerine kuruldu. Yani değiştirilerek veya reorganize edilerek kök hücre nakli merkezine dönüştürülmüş örneklere benzemiyor. Bu da hem nakil işlemlerinde, hem de tamamlayıcı bakım ve tedavide büyük farklılıklar yaratıyor. Odalarımız da hastaların konforu düşünülerek tasarlandı. Çünkü kemik iliği nakli yapılan hastalar odada ortalama bir ay kalıyor. Bu nedenle odaların geniş, ferah ve havadar olması gerekiyor. Hastanın mümkün olabildiğince rahat ve huzurlu vakit geçirmesi için odalarımızı, manzara, dekorasyon, internet hizmeti gibi ayrıntıları düşünerek tasarladık.”