7 Temmuz 2010, Çarşamba 22:44Ankara’dan Amerika’ya uzanan inovasyon köprüsü
Dünyada ve Türkiye’de Ar-Ge çalışmalarının geliştirilmesine öncülük eden projeleri ile Pfizer Türkiye, akademi-sanayi işbirliklerinde öncü bir rol üstleniyor. İlaç keşfi ve geliştirilmesi alanında bilim insanlarımızın projelerine küresel bilim dünyasının kapılarını açan Pfizer-Hacettepe Üniversitesi işbirliği kapsamında, Temmuz ayında Hacettepeli iki tıp doktoru araştırmacı Pfizer’in ABD’deki Ar-Ge laboratuarlarından Groton ve Rinat’a staja gidiyor.
Pfizer’in Ar-Ge merkezlerinde iki ay boyunca staj yapacak olan Hacettepeli araştırmacılar için deneyimlerini düzenli olarak aktaracakları “Pfizer Inovasyon” adresli bir Facebook sayfası açılacak. Hacettepeli araştırmacıların yeni ilaç molekülü keşfine yönelik Groton ve Rinat’da yapacakları projelerin ülkemizde ilaç alanında inovasyon çalışmalarını destekleyecek bir ortamın geliştirilmesine katkı sağlaması bekleniyor.
200 bin metrekare alan üzerinde 120 laboratuvar
Pfizer’in dünya üzerinde 8 araştırma merkezi bulunuyor. Yenilenerek 26 Haziran 2000 tarihinde ABD’nin Connecticut Eyaleti’nde hizmete giren Groton, dünyanın en büyük ve en gelişmiş özel biyomedikal Ar-Ge merkezi olarak nitelendiriliyor. 200 bin metrekare alan üzerinde 120 laboratuvara sahip olan Groton’da halen 10 terapötik alanda 200’den fazla kimyasal molekül ile 130 aday ilaç üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Pfizer’in protein bazlı tedavi yöntemlerinde öncü Ar-Ge merkezi Rinat ise şirketin biyoterapi araştırmaları alanında önemli bir yer tutuyor. 2006 yılında San Francisco’da hizmete giren Rinat, nöroloji, onkoloji, enfeksiyon hastalıkları, kardiyovasküler, metabolik ve endokrin hastalıklarda karşılanmamış tıbbi ihtiyaçlarda ve yeni ilaç keşiflerinde şirketin diğer merkezleriyle işbirliğinde öncü bir rol oynuyor.
Hacettepeli araştırmacıların dünyanın en önemli ilaç Ar-Ge merkezlerinde yapacakları çalışmalar, Türkiye’deki Ar-Ge faaliyetlerinin nitelik ve nicelik açısından derinleştirilmesi, ülkemizde ilaç alanında inovasyon çalışmalarını destekleyecek bir ortamın geliştirilmesi ve yeni molekül keşfi alanında yürütülen çalışmaların desteklenmesi adına büyük önem taşıyor.
Pfizer, Hacettepe Teknokent’te ofis kuran ilk ilaç firması oldu. 26 Ocak’ta Hacettepe Teknokent’te açılışı gerçekleştirilen Pfizer Ar-Ge Ofisi ile Türkiye’deki ilaç araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin nitelik ve nicelik açısından derinleştirilmesi ve ülkemizde yeni molekül keşfi alanında yürütülen çalışmaların desteklenmesi hedeflendi. Açılışta, Hacettepe Üniversitesi ve Pfizer Türkiye arasında ilaç geliştirmesine yönelik yeni bir işbirliği protokolü de imzalandı. Hacettepe Üniversitesi, Pfizer Global Ar-Ge ve Pfizer Türkiye yetkililerinden oluşan 10 kişilik bir yürütme kurulu oluşturuldu. Bu yürütme kurulu tarafından yönetilen işbirliği kapsamında, Pfizer ile karşılıklı olarak ilgi alanlarının örtüştüğü konularda yeni öneriler değerlendirilecek ve ilaç keşfine yönelik farklı programlar planlanarak hayata geçirilecek. Bu programlar; bilgi transferi, alt yapı iyileştirmeleri ve bilimsel araştırmaların teşvikini kapsıyor. Kurulun yönetiminde, Hacettepe Üniversitesi bünyesindeki bilim insanları ve onların yenilikçi fikirleri, Teknokent’teki Pfizer Ar-Ge ofisi aracılığıyla, Pfizer’in dünyadaki ar-ge çalışmalarına dahil edilecek.