Ar-Ge merkezi açıldı; sıra süperjeneriklerde
“Dünyada olmayan bir ilaç kombinasyonu üzerinde çalışıyoruz. Şu anda ruhsat dosyasının hazırlıkları süren bu ürünle, hastaların yaşam kalitesini yükseltip, yeni bir konfor sunacağız.”
Bu sözler Türk ilaç sektörünün en köklü ve lokomotif firmalarından Abdi İbrahim İlaçları’nın yönetim kurulu başkanı Nezih Barut’a ait… Barut, 37 milyon USD’lik yatırımla kurdukları Ar-Ge Merkezi’nin 22 Ekim’de gerçekleşen resmi açılışında, sadece eşdeğer (jenerik) ilaç geliştirmeyeceklerini, süperjeneriklere (değer katılmış eşdeğer ilaçlar) yönelik çok heyecan verici çalışmalara da başladıklarını duyurdu. Süperjenerikler denilen bu kombine ürünler sayesinde, birkaç ilaç tek bir tablette birleştiriliyor ve böylece hastalar birkaç tablet halinde ilaç almaktan kurtularak tedavide yeni bir konfor elde ediyorlar. Dünyada da örnekleri bulunan süperjenerikler henüz Türkiye’de yok.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç’ın ve Bakanlık temsilcileri ile ilaç sektöründen birçok ismin de katıldığı açılış töreninden önce yapılan basın toplantısında konuşan Nezih Barut, Ar-Ge merkezinde uluslararası kuruluşlarla da ortak projeler geliştireceklerini söyledi. Ar-Ge Merkezi’nin Türkiye ilaç sektörü için çok önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Barut şöyle konuştu: “Ar-Ge Merkezi’nde, uluslararası firmalarla ortak projeler geliştirirken, bir yandan da üreteceğimiz ilaçların ruhsatlarını alarak, Avrupa ülkeleri ile ABD’ye ilaç satışına başlamayı hedefliyoruz. Değer katılmış eşdeğer ilaçlar üreterek bireylerin tedavi süreçlerinde kolay kullanım ve daha düşük maliyet gibi pek çok fayda sağlamayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda, Ar-Ge Merkezi’mizde, nitelikli ve çokuluslu bilim insanlarından oluşan uzman kadromuza yüksek teknolojiye sahip bir altyapı sunuyoruz.”
Yeni yürürlüğe giren Ar-Ge Teşvik Yasası’na da değinen Nezih Barut, gelişmenin sevindirici olduğunu ancak % 100 yatırım indirimi yapılması gerektiğini dile getirdi. Barut, kurdukları Ar-Ge Merkezi’ne ayıracakları 2009 bütçesinin 20 milyon USD civarında olduğunu ve ilerleyen günlerde de, her yıl cirolarının % 5’ini Ar-Ge’ye ayıracaklarını kaydetti.
Türkiye ilaç sektörü açısından örnek olacak Ar-Ge Merkezi’nde, bugün itibariyle yerli ve yabancı olmak üzere birçoğu doktora seviyesinde 100 uzman görev alıyor. İtalyan mimar Dante Benini tarafından projelendirilen tesis, toplam 13 bin metrekarelik alana kuruldu. 3 bin 500 metrekarelik laboratuvar alanına sahip tesisin toplam dört katı ve geniş bir bahçesi bulunuyor.