Arılarla kanser teşhisi mümkün olabilecek
Doktorlar uzun süre arı sokmasından yakınan hastalarla haşır neşir olduysa da şimdi durum tersine dönmüş gibi. Artık arılar tıbbın lehine çalışacak.
Böcek inceleme konusunda uzmanlaşmış İngiltere merkezli firma Inscentinel’in ortaya koyduğu yeni araştırma, bal arılarının insanlara erken evrede kanser teşhisi koymak üzere eğitilebileceğini öne sürüyor.
Bu büyük buluşu kullanan Portekizli tasarımcı Susana Soares, tanı koymak için bal arılarını ve hastanın nefesini kullanan cam bir cihaz geliştirdi.
İleri derecede duyarlı koku duyuları sayesinde arılar insan burnunun muktedir olamadığı kokuları algılayabiliyor, şeklinde açıklıyor Soares web sitesinde. Verem, akciğer kanseri, deri kanseri ve şeker hastalığıyla ilgili biyoişaretlerin tümünün koku yoluyla tesbiti mümkün ve hepsi hastanın nefesinde mevcut.
Soares iki kapalı bölmeye sahip olan cam bir nesne tasarladı: hastanın nefesini üflediği küçük bir boşluk ve eğitilmiş arıların tutulduğu daha geniş bir boşluk. Arılar saptamak üzere eğitildikleri kokuyu -başka deyişle hastalık biyoişaretlerini- tesbit ettiğinde, nefesin bulunduğu küçük boşluğa doğru hareket ediyor.
Kanser tesbit eden arıları eğitmek için önce böcekler kokuya maruz bırakılıyor ve sonra şeker ile besleniyor. Böylece arılar kokuyu bir yemek ödülüyle eşleştirmiş oluyor.
Arılar ve yaban arıları daha önceden koku yoluyla bombaları saptamak üzere eğitilmişlerdi. Görünüşe göre arılar, onlara atfedilen bal yapma görevinden çok daha fazla potansiyele sahipler.