AstraZeneca kanser için yeni ilaçlar üretecek
AstraZeneca, üç preklinik ve klinik onkoloji projesi kapsamında iki yıllık bir işbirliği için Cambridge Üniversitesi ve Cancer Research UK ile bir anlaşma imzaladığını duyurdu. İngiltere Cambridge’de yer alan dünyanın önde gelen tıbbi araştırma kuruluşlarıyla yapılan bu anlaşma, tümör mutasyonlarının incelenmesi ve prostat, pankreas ve diğer potansiyel kanser türlerinde yeni tedavi araştırmaları aracılığıyla kanser araştırmalarını geliştirme amacı taşıyor.
AstraZeneca, İngiltere merkezli yeni global araştırma ve geliştirme merkezi ile şirket merkezinin, 2016 yılına kadar Cambridge Biyomedikal Kampüsü’ne taşınacağını bildirdi. Bu ortaklık, AstraZeneca’nın küçük moleküller alanında çalışan bilim adamları ve MedImmune’un biyolojik birimleri ile bölgedeki üniversiteden, bağlı kuruluşlardan ve Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) bünyesinde yer alan ve tamamı Cambridge Kanser Merkezi’nin üyesi olan araştırmacıları bir araya getiriyor. Söz konusu üç proje kapsamında:
- Klinisyenlerin biyopsi ihtiyacı olmaksızın kan testleri aracılığıyla bir tümörün ilerleyişi, tedaviye yanıtı ve ilaç direncinin başlangıcı dâhil tüm faaliyetlerini gözlemlemesine izin veren yeni bir teknolojiyi değerlendirmek amacıyla Cancer Research UK Cambridge Enstitüsü ve Cambridge Üniversitesi Onkoloji Anabilim Dalı ile birlikte çalışmalar yürütülecektir. Cambridge Enstitüsü’nün öncü teknikleri ve AstraZeneca’nın tedavi uzmanlığını temel alan işbirliğinin amacı, kanserin genetik yapısını daha iyi anlamak ve böylece kanseri yenmek için doğru tedaviyi bulmak amacıyla hastanın kanında mevcut bulunan tümör DNA’sını kullanmaktır.
- Mevcut koşullarda zayıf hastalık prognozuna sahip olan yüksek riskli prostat kanseri hastalarında AstraZeneca’nın araştırma tedavileri olan olaparib ve AZD2014’ün potansiyel etkinliğini test etmek amacıyla Cancer Research UK Cambridge Enstitüsü, Addenbrooke Hastanesi’ndeki Cambridge Üniversitesi Onkoloji Anabilim Dalı ve Cambridge Üniversitesi Hastaneleri ile birlikte çalışılacaktır. Bileşenler, hem preklinik modellerde hem de erken evre klinik çalışmalarda test edilecektir.
- Oldukça zayıf prognoza sahip ve çok az tedavisi bulunan bir hastalık olan pankreas kanseri hastaları için yeni tedavi yaklaşımlarını değerlendirmek amacıyla Babraham Enstitüsü, Cancer Research UK Cambridge Enstitüsü ve Addenbrooke Hastanesi’ndeki Cambridge Üniversitesi Onkoloji Anabilim Dalı ile birlikte çalışılacaktır. İşbirliği, preklinik modellerde AstraZeneca’nın araştırma bileşeni selumetinib için en iyi ilaç kombinasyonlarını tanımlamaya odaklanacaktır.
“Bu işbirliklerinin odak noktası, kanser için yeni ilaçlar üretmek”
Cancer Research UK Cambridge Enstitüsü Grup Lideri ve Addenbrooke Hastanesi Fahri Danışman Hekimi ve Üroloji Cerrahı David Neal, işbirliği hakkında, “AstraZeneca, Cancer Research UK Cambridge Enstitüsü ve Addenbrook Hastanesi’ndeki Cambridge Üniversitesi Onkoloji Anabilim Dalı arasında Biyomedikal Kampüs’te gerçekleşecek ortaklıktan memnuniyet duyuyorum. Birinci sınıf bir ilaç şirketi ile en modern akademik araştırma arasındaki işbirliğinin, kanser davranışında bireysel farklılığı daha iyi anlama yoluyla hastalar için nasıl fayda sağlayacağının harika bir örneği” dedi.
AstraZeneca Onkoloji Departmanı Yenilikçi İlaçlar Birimi başkanı Susan Galbraith ise, “Bunlar, Cambridge Biyomedikal Kampüs’te bir stratejik araştırma ve geliştirme merkezi kurma niyetimizi duyurduktan sonra AstraZeneca’nın Cambridge merkezli ortaklarla kurduğu ilk araştırma işbirlikleridir. Bu işbirliklerinin odak noktasının, kanser için yeni ilaçlar üretmek olması uygundur çünkü Cambridge tesisimizin, onkoloji araştırması üzerine AstraZeneca’nın en büyük merkezi olmasını amaçlıyoruz. Bilim adamlarımızın, dünyanın en ünlü tıbbi kuruluşlarından bazılarıyla yan yana çalışacak olmasını dört gözle bekliyoruz.”
“Bugün duyurduğumuz üç işbirliğinin tamamı, kişiselleştirilmiş sağlık hizmeti alanındaki çalışmalarımızı geliştirmekte, hastalığın altında yatan mekanizmaları anlamamıza ve bunlara yönelmemize yardımcı olmakta ve bize doğru hastalar için doğru ilaçları bulma olanağı tanımaktadır” dedi.
Onkoloji AstraZeneca’nın temel AR-GE odaklarından biri
AstraZeneca’nın Cambridge Biyomedikal Kampüsü’ndeki yeni özel amaçlı tesisi, şirketin onkoloji, kardiyovasküler ve metabolik hastalıklar, solunum, enfeksiyon ve otoimmün hastalıklar ve merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarına odaklanmış küçük molekül ve biyolojik araştırma geliştirme faaliyetlerini bir araya getiriyor.
AstraZeneca, bu yılın başında, yenilikçi ilaçlardan oluşan sürekli bir ürün hattı oluşturmak üzere onkolojiyi temel bir tedavi alanı olarak tanımladığını ve olaparibi platinyuma hassas nükseden over kanserli ve BRCA mutasyonlu hastalar için ve selumetinibi ise KRAS mutasyonlu ve küçük hücreli olmayan akciğer kanserli hastalar için olmak üzere Faz III çalışmaları planladığını duyurmuştu.
AstraZeneca’nın bu kanserlerin nasıl geliştiği ve bu bileşenlerin nasıl işe yaradığına yönelik araştıma odağı doğrultusunda şirket bilimadamları kendilerini, birçok solid tümör üzerinde her iki bileşeni de incelemeye adadı.