Bağışıklık güçlendiren ilaçların peşine düşüldü
Hedefli tedavilerin yeterli olmadığını gören bilim adamları, vücudun savunma sistemi olan bağışıklığı güçlendirici ilaçların peşine düştü.
Malign melanom adı verilen deri kanserinde hedefe yönelik tedaviye ek olarak kullanılan yeni bağışıklık güçlendirici ilaç, tıbben hastaların yaşamını önemli ölçüde uzattı. Gen hasarı sonucu meydana gelen kanserlerde sadece bozulan gene yönelik olarak gerçekleştirilen “hedefe yönelik tedaviler”e ek olarak, bağışıklık sisteminin de güçlendirilmesi, kanserle savaştaki başarıyı artırıyor. Kanser hastaları için müjdeli haberler geliyor. Onkoloji ilaçları geliştiren laboratuvarlar artık bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlara da ağırlık vermeye başladılar. Özellikle deri kanserinin en öldürücü türü olan malign melanom tedavisinde yeni geliştirilen hedefe yönelik bir ajanla birlikte bağışıklık sistemini güçlendiren başka bir ajanın da kullanılması, malign melanom hastalarının %69’unun hayatını en az bir yıl uzattı.
ARTIK SAÇLAR DÖKÜLMÜYOR
Kanser tedavisinde artık yeni bir döneme girildiğini söyleyen Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gaziantep Onkoloji Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Alper Sevinç, “Kanser %50-60 oranında tedavi edilebilir bir hastalık. Sağ kalım süresi çok uzadı. Tedavide kullanılan ilaçların nitelikleri çok değişti Artık karşınızda saçları dökülmüş, maske takan bir kanser hastası olmayabilir ” dedi. Eskiden bütün kanser hastalarına kemoterapi verildiğini ifade eden Prof. Dr. Sevinç, “Artık tedaviler kişiselleşti. Aynı kansere sahip iki kişiye iki farklı tedavi veriyoruz. Kanser tedavilerindeki en önemli aşama hedefe yönelik tedavilerdir. Kanserin genetik değişiklikler sonucu meydana geldiğini öğrendikten sonra bu gen değişikliklerine yönelik?olarak?ilaçlar geliştirildi. Artık hangi genin bozuk olduğu belirlendikten sonra o genin faaliyetlerini kontrol edebilecek ilaçlar seçilerek hastaya veriliyor. Buna hedefe yönelik tedavi diyoruz. Kemoterapide olduğu gibi ilacı rastgele ortaya vermiyoruz sadece hangi gen problem oluşturuyorsa oraya gönderiyoruz. Ancak bunun da yeterli olmadığını anladık” dedi.
VÜCUDUN ASKERLERİNE DESTEK
Bazı kanser türlerinin sadece hedefe yönelik ilaçlar ve bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlardan fayda gördüğünü ifade eden Prof. Dr. Sevinç, bazı kanser türlerinin ise bunlara ek olarak kemoterapiden de fayda gördüğünü söyledi. Son yıllarda bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçların da tedaviye katıldığını ifade eden Prof. Dr. Sevinç, “İmmünoterapi adı verilen bu tedavi şeklinde, vücudumuzun askerleri olan bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi hedefleniyor. Buna yönelik olarak geliştirilen ilaçlar sadece bir kanser türü için değil, bütün kanserlerde kullanılabiliyor. Bizim de katıldığımız malign melanomla ilgili bir çalışma 3 yıldır sürüyor ve son derece başarılı sonuçlar var” dedi.