Bakanlık eczanelerde olmayan ilaçları açıkladı
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) ve meslek örgütlerinin ‘473 ilaç piyasada yok’ iddiaları üzerine çalışma başlattı.
Son olarak TEB’in ‘135 ilacın üretilmediği ve 76 ilacın piyasada bulunamadığını’ açıklaması üzerine hazırlanan rapora göre piyasada 7’si kanser ve 1’i sinir sistemi ilacı olmak üzere 8 ilaç bulunmuyor. 8 ilacın piyasada olmadığı için TEB tarafından getirildiği belirtilen raporda, “Piyasada olmayıp endikasyon muadili piyasada olan 20 ilaç var. Eczanelerde satılmayıp devlet hastaneleri aracılığı ile hastalarımıza ulaştırdığımız 5 adet depo penisilin mevcut.” denildi.
Geçtiğimiz günlerde arz sıkıntısı nedeniyle piyasada bulunmadığı belirtilen kan uyuşmazlığı iğnesi sorununu Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) Fiyat Komisyonu ile çözen Sağlık Bakanlığı, bulunamayan ilaçlarla ilgili de önemli bir çalışma yürüttü. Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, TEB ve meslek örgütlerinin ‘473 ilaç piyasada yok iddiaları’ ile ilgili bir rapor hazırladı. Raporda, piyasada bulunmadığı iddia edilen 473 ilacın dışında 9 ilacı da kapsayan 482 ilaç ile ilgili piyasada bulunup bulunmadığı, muadilinin olup olmadığı tek tek tespit edildi. Kurum, raporu her hafta güncelleyerek bulunamayan ilaçların sürekli takip edilmesini sağlayacak.
Antrex 15 Mg 100 Tablet isimli ilacın piyasada bulunmadığı ve TEB tarafından getirildiği belirtilen raporda, bu ilacın önümüzdeki Şubat ayından itibaren piyasaya gireceği vurgulandı. Daunomıcına 20 mg ve yetim ilaç statüsünde bulunan ve fiyatının düzenlenmesi için görüşmeleri devam eden Ethylex 50 Mg 28 Film Tablet ilacın da piyasada bulunmadığı ve TEB tarafından getirildiği kaydedilen raporda, “Immucyst 1 Flk Bcg+ 1 Flk 3ml Çözücü TEB tarafından ülkemize sıra geldikçe kotamız miktarınca muadilleri getiriliyor. Lanvıs 40 Mg 25 Tablet isimli ilacın ruhsatı bulunmuyor, bu konudaki işlemler devam ediyor. Bu ilaç da TEB tarafından getiriliyor. Piyasada bulunmayan ve TEB tarafından getirilen Leucovorın-Teva 15 Mg 10 Tablet isimli ilaç 18 Şubat’tan itibaren piyasada olacak. Fiyat düşüklüğü nedeniyle piyasada bulunmayan Mıtomycın-C 10 Mg 1 Flakon ve Uft 36 Kapsül isimli ilaçları da TEB getiriyor.” bilgilerine yer verildi.
TEB internet sitesinde piyasada olmadığı iddia edilen ilaçlarla ilgili şu bilgiler yer aldı: “Asepar 100 Mg 100 Ml Şurup piyasada yok, Sıropar 100 Mg 100 Ml Surup formu piyasada var. Belara 21 Film Tablet piyasada yok, endikasyon muadilleri piyasada var. Benıson 20 Mg 2 Ml 5 Ampul piyasada yok, endikasyon muadilleri piyasada var. Sıtraks 40 mg 6 draje piyasada yok, Sıtraks 40 Mg/5 Ml 30 Ml Surup formu piyasada var. Benzapen 6.3.3 Iu 1 Flakon 1 muadili piyasada var, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu aracılığı ile hastalarımıza ulaştırılıyor. 5-Fluorouracıl 1000 mg/20 ml 2 muadili piyasada var. Alertec 180 Mg 20 Fılm Tablet 5 farklı muadili var. Amlovas 10 Mg 20 Tablet 44 muadili piyasada var. Ampısıd 250 Mg 40 Ml Suspansıyon piyasada var. Deposılın 1,2 Iu 1 Flakon Piyasada var Türkiye Kamu Hastaneleri Aracılığıyla hastalarımıza ulaştırılıyor.”
Piyasada olmadığı belirtilen 8 ilacın TEB tarafından ithal edilerek getirtildiği hatırlatılan raporda, “TEB tarafından getirilen ilaçlardan 7’si kanser ilacı , 1’i sinir sistemi ilacı (ethylex). Piyasada olmayıp endikasyon muadili piyasada olan 20 ilaç var. Eczanelerde satılmayıp devlet hastaneleri aracılığı ile hastalara ulaştırılan 5 adet depo penisilin mevcut.” diye belirtildi.
PİYASADA SATIŞA SUNULAN İLAÇLARIN YÜZDE 80’İNE YAKINI 50 TL’NİN ALTINDA
Piyasada ruhsatlı bulunan 10 bine yakın ürünün eczanelerde satıldığı ve temininde bir sıkıntı yaşanmadığı anlatılan raporda, “Ancak belirli dönemlerde ham madde tedarik sıkıntısından, üretim yetersizliğinden, üretim kalite kontrollerinden geçememe, fiyat ve geri ödeme sorunları gibi nedenlerden dolayı çeşitli ilaçların temininde sıkıntılar yaşanabilmekte. Şu anda ülkemizde ruhsatlı olup da temininde sıkıntı çekilen10-20 adet ürün Türk Eczacıları Birliği tarafından getirtilmekte. Bu ürünlerin de Türk Eczacıları Birliği tarafından temininde bir sıkıntı mevcut değil.” ifadelerine yer verildi.
Haftalık olarak piyasada bulunmasında güçlük çekilen ilaçlar liste halinde tespit edilerek nedenlerinin araştırıldığı hatırlatılan raporda şöyle denildi: “Halen piyasada satışa sunulan ilaçların yüzde 80’ine yakını 50 TL’nin altında olmasına binaen piyasada rahatlıkla bulunabilmesi fiyat kaynaklı bulunamama iddialarını çürütmekte. Bakanlığımız piyasada bulunma sıkıntısı ve vatandaş mağduriyeti oluşturabilecek durumları önceden belirleyerek bunları engelleme hususunda çalışmalara devam etmekte. Türkiye’de bulunamayan ilaçlar için ‘Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Onaya Gerek Olmayan Yurtdışı İlaç Listesi’ sürekli olarak güncellenmekte ve Türk Eczacıları Birliği tarafından ilaçların getirilerek hasta mağduriyeti oluşması engellenmekte. Bu çalışmalardan biri ilaçta ve onkoloji alanında verilen yatırım teşviklerine Bakanlığımızın sunduğu katkılar; ikincisi ise bu ilaçların fiyatlandırılmasıyla ilgilidir.”