‘Bakteriler de antibiyotikler de direnç kazandı’
Doktorlar, bakterilerin ilaçlara karşı bağışıklık geliştirip, etkilerini yitirme olasılığı nedeniyle antibiyotiklerin uzun süreli kullanımına karşı uyarılarda bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, antibiyotiğe tepki göstermeyen bakterilere artık dünyanın birçok bölgesinde rastlanıyor.
Dünya Sağlık Örgütü, araştırmalar sonucu deri, kan, böbrek ve diğer organlarda menenjit ve enfeksiyonlara sebep olan ve ilaçlara karşı bağışıklık kazanmış çok yüksek oranda E-koliye rastladığını belirtiyor. Örgütün Başkan Yardımcısı Keiji Fukuda, zatürre, ishal, idrar yolları iltihabı ve bel soğukluğuna yolaçan diğer bakterilerde de kaygı verici oranda dirence rastladıklarını söylüyor: “Genel olarak halk arasında ve hastanelerde görülen ve ciddi enfeksiyonlara yol açan bakterilerin bağışıklık oranının çok yüksek olduğunu görüyoruz.”
Romanyalı doktor Adrian Cercel, bazı hastalarının artık hiçbir tedavi seçeneği kalmadığını söylüyor: “Son yirmi yıl içinde bakteriler çok karmaşık bir bağışıklık sistemi geliştirdi, dolayısıyla artık hastaya tedavi için verebileceğimiz bir antibiyotik yok.”
Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmasına göre, antibiyotik tedavisi birçok bakteriyel enfeksiyon hastasında işe yaramıyor. Doktorlara göre, bunun nedeni antibiyotiklerin aşırı derecede, özellikle de bakteri içermeyen rahatsızlıklarda kullanılması.
Paris’teki Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü üyesi Jean-Baptiste Ronat, bu antibiyotiklerin ilaç verilmiş hayvanların etinden de alınabileceği uyarısında bulunuyor: “İki temel tehlike var; antibiyotiklerin doğrudan kullanımı ve gıda sektöründe hayvan yetiştiriciliğinde aşırıya kaçan dolaylı kullanımı. Amerika’da hayvancılıkta antibiyotiği yıllardır kullanıyoruz, dünyada da bu böyle. Avrupa’da 2001 yılında kullanım kısıtlanmıştı. Hastalarda kullanımında da aşırıya kaçıyoruz çünkü birçok kişi en basit soğuk algınlığında bile antibiyotik istiyor.”
Ronat, dünyanın giderek antibiyotiklerden önceki dönemlere benzemeye başladığını söylüyor: “Bu demek ki ondokuzuncu yüzyılda, Birinci Dünya Savaşı’ndan önce, antibiyotiğin henüz olmadığı ve idrar yolları enfeksiyonu ya da akciğer enfeksiyonundan hastaların öldüğü dönemlere geri dönüyoruz. Gelecekte aynı durumlar yaşanacak.”
Dünya Sağlık Örgütü’nün raporu bu sorunu küresel toplum açısından “büyük bir tehdit” olarak tanımlıyor. Antibiyotiklerin sadece reçeteli verildiğinde kullanılması gerektiğini vurgulayan raporda ayrıca antibiyotiklerin başkalarıyla kesinlikle paylaşılmaması gerektiğinin de altı çiziliyor.