Bakterilerinin neden antibiyotiklerden korkmadığı ortaya çıktı
Mikrobiyologlar ile doktorlar, bakterilerin sıkça antibiyotiklere tepki göstermediklerini alarm çalıyor. Bu demektir ki, sıradan bronşit ve tüberküloza kadar bakterilerin yarattığı hastalıklar organizma için ölümcül olabilir. Rus bilimadamları, doğa’da en çok yaygınlaşmış olan mikoplazma bakterilerinin neden antibiyotiklerden korkmadığını ortaya çıkarabildi. Bu keşif, zatürree ve başka tehlikeli hastalıkların tedavi şemasını mükemmelleştirmeye olanak verecek.
İnsan organizmasında 15 kadar tür mikoplazma yaşıyabilecek. Onlar, zatürree de içinde solunum hastalıklarından yangı jenital hastalıklarına kadar çok hastalıklara yol açıyor. Doğada da mikoplazmalar her yerde bulunuyor: onlara toprakta ve suda rastlanır, bitkiler ile hayvanları etkiler. Kaydetmek gerek ki, mikoplazma türlerinin çoğu, değişik tür mycoplasmosislerin genellikle başarılı şekilde tedavi edildiği antibiyotiklere artık direnç mekanizması geliştirmiştir. Fakat bilimadamları, bakterilerin ilaçlara karşı bağışıklığın nasıl çalıştığını önceleri bir türlü anlatamıyordu.
Bakterilerin sırrını, Volga boyundaki Tataristan Cumhuriyetinde bulunan Akademik Kazan biokimya ve biofizik enstitüsü ve Kazan federal üniversitesinin uzmanları ortaya çıkardı. Bilimadamları, bakterilerin antibiyotiklere karşı sabitliğin oluşturulmasına bakteri hücresince ayrılan zar veziküllerinin katıldığını tespit etti. Genelde sözü edilen organeller, hücrede besin maddeleri biriktiriyor va naklediyor. Açıklandığına göre, mikoplazmalar, hücreye sızan ilacı yoketmek için de veziküllerden faydalanıyor. Yine veziküllerin yardımıyla bakteriler, antibiyotiklere sabitlik genini komşu hücrelere de aktarıyor.
Bakterilerin antibiyotiklere karşı sabitlik mekanizmasının tespit edildiği ve ayrıntılı şekilde anlatıldığı bugünlerde, bilimadamları zatürree ve bir sıra başka tehlikeli hastalıkların tedavi şemasını mükemmelleştirebilecekler.