Bilimsel eczacılığın 171. yılında eczacılar uyarıyor!
Bugün ülkemizde bilimsel eczacılığın başlangıç tarihi olarak kabul edilen 14 Mayıs Eczacılık Günü. Ülkemizde bilimsel eczacılığın 171. yıldönümünü kutluyoruz. Ancak son 5 yıldır olduğu gibi bugün de bir kutlamadan çok sorunlarımızı dile getirdiğimiz bir gün olarak yaşıyoruz 14 Mayıs’ı.
Çünkü ülkemizde ilaç hizmeti bir yeniden yapılandırma sürecinden geçmekte. Ancak yeniden yapılandırma süreci bilimsel eczacılığın ilkelerine, halkın ilaca daha sağlıklı koşullarda ulaşmasına göre değil, sermaye çevrelerinin bu alanda daha çok söz sahibi olmalarına göre hayata geçiriliyor.
OTC adı verilen tezgah üstü ilaçlar için bir düzenleme getirilmek isteniyor. OTC listesine alınacak ilaçların sigorta kapsamından da çıkarılarak halkın bu ilaçlara ceplerinden ödeme yapması planlanıyor. İlaç fiyatları düşürülüyor ancak vatandaşın cebinden ödediği fark ücretleri, ilave ücretler artıyor.
Şimdiye dek sadece eczanelerde ve eczacı sorumluluğunda verilen ilaç hizmeti eczane dışına, marketlere açılmak isteniyor.
Her zaman sakıncalarını dile getirdiğimiz, zehirlenmelere bağlı yığınsal ölümlere yol açabileceği konusunda uyardığımız ilaç reklamı ise serbest bırakılmak üzere.
İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu adı altında kurulacak kurum ile ilaç alanı üzerindeki devlet sorumluluğu ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Böylece sermayenin bu alan üzerinde daha rahat hareket etmesinin sağlanması amaçlanıyor.
İlaç Takip Sistemi ile ülkemizde tüketilen ilaçlar hakkındaki verilerin firmalar tarafından anlık olarak izlenmesini sağlayacak bir sistem getirilmeye çalışılıyor. Sahte ilacı önlemek gibi inandırıcı olmayan bir gerekçeyle getirilmek istenen bu sistemin, hazırlıkları tamamlanmadan uygulanması ilaç hizmetinde yeni bir kaosa gebe.
Mesleğini eczane eczacısı olarak sürdüren 24 bin meslektaşımızdan binlercesi son ilaç fiyat kararnamesinin ardından iflasın eşiğine getirilmiş durumda. Toplam zararımız 500 milyon TL’nin üzerinde.
Eczane ekonomileri her geçen gün daralır, ilaç hizmeti marketlere bırakılmak istenirken, kamuda eczacı istihdamından söz etmek bile neredeyse mümkün değilken, sanayide kriz nedeniyle işten çıkarmalar yaşanırken yeni eczacılık fakülteleri bir bir açılmaya devam ediyor.
Biz İstanbul Eczacı Odası olarak 9 Mayıs’ta Kadıköy İskele Meydanı’nda diğer 5 eczacı odasıyla birlikte bir miting düzenledik ve eczacılık mesleğinin yıkımından çıkar sağlayacak çevrelere “Mesleğimden Elini Çek” diyerek bir uyarıda bulunduk. Bugün bilimsel eczacılığın ülkemizde başlangıç tarihi olarak kabul edilen 14 Mayıs’ta da bu uyarımızı tekrarlıyor, Türkiye’de sağlık ve ilaç alanında kaos getirecek uygulamalara karşı yetkilileri bir kez daha göreve çağırıyoruz.
14 Mayıs Eczacılık Günü kutlu olsun!
İstanbul Eczacı Odası
Yönetim Kurulu