Bugün 14 Kasım “Dünya Diyabet Günü”
Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization; WHO) tüm dünyada 346 milyondan fazla diyabet hastasının bulunduğunu tahmin ediyor. 2030 yılı itibari ile bu sayının ikiye katlanacağını öngören WHO, diyabet sonucu gerçekleşen ölümlerin neredeyse %80’inin gelişmekte olan ülkelerde görüldüğüne dikkat çekiyor.
“Dünya Diyabet Günü”, Uluslar arası Diyabet Federasyonu (International Diabetes Federation; IDF) ve WHO tarafından ilk olarak 1991 yılında, Charles Best ile birlikte 1922’de insülin’in keşfini gerçekleştiren araştırmacı Frederick Banting doğum günü olan 14 Kasım’da düzenlendi. Her yıl düzenlenen “Dünya Diyabet Günü” etkinlikleri ile hastalık konusunda küresel farkındalığın artırılması amaçlanıyor.
Türkiye Diyabet Vakfı (TDV) tarafından Dünya Diyabet Günü için yayınlanan basın duyurusunda hastalığın son yıllardaki artış hızı nedeniyle WHO’nun sonunda diyabeti “salgın” (epidemi) olarak tanımladığına dikkat çekiliyor. Duyuruda, Birleşmiş Milletler’in (BM) de tarihinde dördüncü kez bir hastalığı salgın olarak kabul edip, uluslararası sağlık otoritelerine hastalıkla mücadele çağrısında bulunduğuna işaret ediliyor.
TDV, diyabetin ülkemizde son on yılda %90-100 arasında artış gösterdiğini, 2000 yılında %7.6 olan prevalans hıznını bugün % 14’e ulaştığına vurgu yapıyor. Vakfın duyurusunda, çalışmaların ülkemizde 10 milyon kişinin diyabetli ya da riskli olduğunu ve 40 yaş üstü nüfusun dörtte birinin diyabet riski ile karşı karşıya geldiğini gösterdiği belirtiliyor. Ülkemizdeki diyabet oranının dünya ortalamasının 2 katı olduğuna dikkat çekilen duyuruda Vakıf Başkanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz,
“Ulusal olarak 21. Yüzyılın teknolojisinin zorladığı yeni yaşam modelinden etkilenmeden daha sağlıklı beslenme ve daha hareketli bir yaşam modeli için mücadele vermeliyiz”
ifadesini kullanıyor.