Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

10 Nisan 2012, Salı 16:51

Çocuk sayısı azaldıkça, beklenen yaşam süresi artıyor

Google Public Data’da yayımlanan Dünya Bankası verileri, sağlık alanında ilginç tespitlerin yapılmasına olanak veriyor. Google tarafından sunulan arayüz ile görselleştirilebilen veriler incelendiğinde, özellikle doğurganlık oranı ile beklenen yaşam süresi arasındaki ilişki çarpıcı biçimde sergilenebiliyor.

Tüm dünyadaki verilere bakıldığında, 1960 ile 2009 yılları arasında doğurganlık oranının birçok ülkede ciddi düşüş gösterdiği görülebiliyor. Bu oranlar beklenen yaşam süresi ile kıyaslandığında ise çarpıcı bir sonuç ortaya çıkıyor: çocuk sayısı azaldıkça, beklenen yaşam süresi artıyor.

İnteraktif grafik Türkiye’de 1960 yılında 6,12 olan doğurganlık oranının 2009 yılında 2,11’e gerilediğini gösteriyor. Aynı zaman aralığında beklenen yaşam süresinin ise 48,3 yıldan 73,4 yıla yükseldiğini gösteriyor. Yaklaşık 50 yıllık bir süre zarfında elde edilen sonuçlar, doğurganlık oranında gerçekleşen yaklaşık 4 puanlık bir azalmanın, beklenen yaşam süresindeki 25 yıllık artış ile ilişkili olabileceğini düşündürüyor.

Üstelik bu ilişki sadece Türkiye gibi sayıların ciddi değişim gösterdiği ülkelerle sınırlı da kalmıyor. Japonya örneğine bakıldığında 1960 yılında 2’ye karşı 67,7 olan oranın, 2009 yılında 1,37’ye karşı 82,9’a değiştiği görülüyor. Bu da, çocuk sayısındaki küçük değişimlerin bile beklenen yaşam süresi üzerinde önemli etkilerinin olabileceğini gösteriyor.

İnteraktif grafiğin zaman cetvelinde yer alan işaretçiyi sağa-sola kaydırarak ülkelerin beklenen yaşam sürelerinin doğurganlık oranı ile ilişkili olarak zaman içinde nasıl değiştiğini görebilirsiniz. Dünya Bankası tarafından Google Public Data üzerinde yayımlanan verilerin tamamına buradan ulaşbilirsiniz.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Roche, Accu-Chek kullanıcılarına “24 Saat Alo Doktor” hizmeti sunuyor

Accu-Chek kullanan diyabet hastaları, 7 gün 24 saat telefonla destek alınabilen, Acıbadem Mobil Sağlık "Alo Doktor Danışma Hizmeti"nden ücretsiz faydalanabilecekler.

Kapat