Diyabet için aşı umudu doğdu
İnsülin üreten hücrelerin nasıl yok edildiğini keşfeden Hollandalı araştırmacılar, bu keşfi aşıya dönüştürmek için uğraşıyor. Araştırma için 1,5 milyon Euro tutarında bütçe ayrıldı.
Dünya genelinde önemli bir sağlık sorunu haline gelen şeker hastalığı (diyabet) için aşı umudu doğdu. İnsülin üreten hücrelerin nasıl yok edildiğini keşfeden Hollandalı uzmanlar şimdi de “diyabet aşısı” için uğraşıyor.
Hollanda Diyabet Araştırma Vakfı (DON) ve Diyabet Fonu, araştırmayı yapan Leiden Üniversitesi Sağlık Merkezi’ne (LUMC) 1,5 milyon euroluk destek sağladı.
Leiden Üniversitesi Sağlık Merkezi uzmanları, diyabet araştırmaları sırasında insan vücudunda insülin üreten hücrelerin nasıl yok edildiğini keşfettiler. Uzmanlar bu keşiften yola çıkarak, şeker hastalığına karşı aşı geliştirmek için çalışmalara başladılar. BBC’nin haberine göre; geliştirme çalışmaları devam eden aşının, “test kişileri” üzerinde denemesi planlanıyor. LUMC araştırmacılarından Bert Roep, 2 yıla kadar diyabet aşısının “güvenli olup olmadığını” öğreneceklerini söylüyor.
Testlerin olumlu sonuç vermesi halinde şeker hastalığına karşı geliştirilen aşının birkaç yıl içinde piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Dünya genelinde 380 milyondan fazla kişinin yakalandığı şeker hastalığı sorunu her geçen gün biraz daha büyüyor.
2035 yılından dünya genelinde diyabet hasta sayısının 592 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Diyabetle mücadele için her yıl 550 milyar dolar para harcanıyor.
2035 yılında, diyabet için yapılan giderin 630 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Türkiye’de de 10 milyon dolayında şeker hastası bulunuyor. Hastalık, Türkiye’de her yıl yaklaşık yüzde 20 oranında artıyor.
Şeker hastaları organ yetmezliği, uzuvların kesilmesi ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riski taşıyorlar.