Doktor vücudunu parazitlere teslim etti
Dr. Michael Mosley, bağırsaklara musallat olan tenyaların larvalarından yuttu, koluna bir sülük yapıştırdı ve saçlarını bile bile bitlendirmeye uğraştı.
Bilim uğruna parazitlerin vücudunu otel gibi kullanmasına izin veren sunucunun bağırsaklarında haftalarca yaşayıp çoğalan tenya kurtları, araştırmacılar tarafından yakından izlendi.
Mosley’nin dışkı numuneleri, parazitlerin istilasına karşı araştırma yapan doktorlara iletildi.
Deney tahtası
Michael Mosley, BBC belgesellerinde kendisini deneme tahtası olarak kullandırtmasıyla meşhur. Bundan önceki programlarında kameralar önünde ”gerçek serumundan” almış, halüsinasyonlara yol açan ”sihirli mantarlardan” yemiş ve son moda 5:2 diyetini uygulayarak ne kadar inceldiğini belgelemişti.
Bu son programında ise, Kenya’da tenyalı sığırlardan elde ettiği larvaları yutan Dr. Mosley, bundan birkaç hafta sonra da hap kadar bir kamerayı midesine indirerek bağırsaklarında olup biteni iPad’inden canlı olarak izledi.
Mosley, kameranın çektiği görüntülerde bağırsaklarının zarına kenetlenmiş, her biri yaklaşık bir metre uzunluğunda üç adet kurt keşfetti.
Bu tenya kurtları bağırsakların içinde 10 metre uzunluğa erişebiliyor. Mosley’nin yuttuğu Taenia saginata adlı tenya insanlara ineklerden yenilen et aracılığıyla bulaşıyor.
Bağırsaklara yerleştikten sonra genellikle varlıklarını belli etmeyen tenyalar, dışkıya karışan yumurtaları vasıtasıyla çevreye yayılma fırsatı buluyor.
Kilo vermedi, aldı
Deney sırasında aldığı 1 kilogramın dışında Dr. Mosley’nin hiçbir sağlık şikayeti olmadı. Mosley, bol miktarda çikolata yemeye ihtiyaç duyduğunu ve parazitlerin iştahını açmış olabileceğini söylüyor. Yani, kilo kaybetmek için bağırsak kurtlarını aklından geçirenler, bu konuyu tekrar düşünmeli.
Parazitlerden faydalanma fikri kulağa tuhaf gelse de, belli bazı konularda insan sağlığına yararları olduğu görüşü giderek ağırlık kazanıyor.
Alerji ve bağışıklık sistemi sorunlarının tedavisinde, vücuttaki enflamasyonu yumuşattığı düşünülen parazitlerin işe yaradığını savunanlar var.
Ancak hafif polen alerjisi olan Dr. Mosley, yuttuğu tenyaların bu konuda kendisine hissedilir hiçbir fayda sağlamadığını söylüyor.
Ama BBC belgeselinde toplanan veriler, bağırsak kurdunun daha erken teşhisini araştıran Salford Üniversitesi doktorlarına fayda sağlayabilir.
Bitlenmenin zorluğu
Kimi tenya türleri -örneğin domuzdan insana geçenler- insan beynine ya da gözüne yerleşip kistlere yol açabiliyor. Bu yüzden bu gibi tehlikeli bağırsak kurtlarını erkenden yok etmek önem taşıyor.
Bazen ise, parazitler sizi beğenmeyebiliyor…
Program için saçını bitlendirmeye çalışan Dr. Mosley, bu konuda istediği başarıyı gösteremedi. Fakat koluna yapıştırdığı kan emici sülük yuvasını bulmuşa benziyordu.
Bu sülük, kendi vücudunun sekiz misli kanı emerek büyüyor.