Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

14 Kasım 2013, Perşembe 10:33

Doktorlara yeni haklar geliyor

Tam Gün Yasa Tasarısı’nın TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinin son dakikada ertelenmesine yol açan krizi çözecek formül bulundu. Buna göre, mühendis ve hukuk kökenli öğretim üyeleri tam gün kapsamından çıkarılacak.

Sağlık Bakanlığı, YÖK ve Adalet bakanlığı yetkilileri, önümüzdeki hafta yeniden bir araya gelerek tasarıya son şeklini verecek. Üzerinde büyük oranda uzlaşılan formül, tıp ve diş hekimliği öğretim üyeleriyle mimar, mühendis ve hukuk kökenlik diğer öğretim üyelerinin ayrılmasını öngörüyor. Bu doğrultuda tıp ve diş hekimliği öğretim üyeleri ile mühendis ve hukuk kökenli diğer öğretim üyelerini aynı kefeye koyan, “öğretim elemanları, üniversitede devamlı statüde görev yapar” ibaresi tasarıdan çıkarılacak. Böylece mimar, mühendis ve hukuk kökenli öğretim üyeleri tam gün kapsamı dışında kalarak ofis ve bürolarında çalışmalarını sürdürebilecek. Kulislerde YÖK’ün bu formüle karşı çıktığı diğer öğretim üyelerinin de tam güne tabi olması gerektiği yönünde ısrarcı olduğu öğrenildi. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin iptal etme olasılığı nedeniyle YÖK’ün bu itirazının kabul görmediği bildirildi.

Saatler de değişti
Krizin çözüm sürecinde tasarıya, tıp ve diş hekimi öğretim üyeleri için sürpriz yeni haklar eklendi. Bunlardan ilk mesai saatinin öne çekilmesi oldu. Tasarıda yer alan, ancak “mesai saati dışında” özel ve vakıf hastanelerinde çalışma şartı, “saat 14.00” olarak değiştirildi. Böylece tam güne tabi öğretim üyeleri saat 17.30 yerine saat 14.00’de özel ve vakıf üniversitelerde çalışmaya gidebilecek.

Yüzde 5 kota kalktı
Tasarıda özel ve vakıf hastanelerinde çalışmak için getirilen, “Tıp ve dış hekimliği fakültelerinin kadrolarında çalışan profesör ve doçentler, ilgili fakültelerin aynı kadrolardaki öğretim üyesi sayısının yüzde 5’ini geçmeme” koşulu da değiştirildi. Yeni düzenlemeye göre, tıp ve diş hekimliği fakültelerindeki tüm öğretim üyeleri herhangi bir kısıtlama olmadan özel ve vakıf hastanelerinde çalışabilecek.
Tasarıda yapılacak değişikliklerden bir diğeri de özel sağlık liselerine sınırlama getirilmesi konusu oldu. Özel sağlık liselerinde yaşanan patlama sonrasında mezun öğrenci sayısının 300 bine ulaşacağını hesaplayan Sağlık Bakanlığı, bu mezun öğrencilerin atanmasında sıkıntı yaşanmaması için sözkonusu liselere sınır getirecek. Düzenlemeye göre, özel sağlık liseleri bundan böyle hemşire, ebe, sağlık teknisyeni yetiştiremeyecek. Bu okullardan mezun olanlar, “yardımcı hemşire, yardımcı ebe, yardımcı sağlık teknisyeni” sıfatıyla çalışabilecek.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
“İlaçta kalite denetimini devlet yapar”

Sağlık Bakanı ‘ilaçta kalitenin düştüğü’ iddialarının yanlış olduğunu söylerken TTB Genel Sekreteri “Hasta için tehlike olabilir” yorumu yaptı. Sağlık Bakanı...

Kapat