Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

22 Ocak 2014, Çarşamba 09:32

10 Eczacı Odası’ndan ortak açıklama

Kanser, grip ilaçları derken birçok ilacın piyasada bulunmamaya başlaması üzerine İstanbul Eczacılar Odası’nın da bulunduğu 10 Eczacı Odası bir araya gelerek ortak basın açıklaması yaptı. İlaçların bulunmamasının nedeninin, ilaçların fiyatlarının ucuzlatılması olduğunu belirten Eczacılar yaptıkları yazılı açıklamada şu sözlere yer verdi:

Dışa bağımlılığı her geçen gün artan ilacın bulunamaması ile ilgili yaşanan sorunlar halkımızın sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. İlaç harcamalarını baskılama amaçlı uygulamaların olumsuz etkileri, son dönemde kendini iyice göstermektedir. Sayısı her gün değişmekle beraber bugün yaklaşık 500 ilaç piyasada bulunmamaktadır. Bunların önemli bir bölümünü kanser, kalp ilaçları ve aşılar gibi yaşamsal öneme sahip ilaçlar oluşturmaktadır. İlaç yokluğu, biz eczacılara sağlık hizmeti sunmada, hastalara ise ilaca ulaşmada büyük sorun yaşatmaktadır.

İLAÇLAR NEDEN BULUNAMIYOR?

a) İlaca yalnızca ticari meta, sağlık hizmetlerine de sadece devletin gider kalemi olarak bakılmasının sonucunda, özellikle kronik hastalıklarda ve kanser gibi ağır hastalıkların tedavilerinde kullanılan yeni jenerasyon ilaçlar artık Türkiye’ye getirilmemektedir. Bu grup ilaçların fiyatlandırılmasında ısrar edilen düşük döviz kuru nedeniyle, birçok hastanın umudu olacak bu ilaçlar için firmalar da ruhsat başvurusu dahi yapmamaktadır.
b) Fiyatları deyim yerinde ise sakız fiyatına düşürülen ama her biri insan sağlığı için ayrı önem taşıyan bazı yerli ilaçlarımız da düzenli olarak üretilmemektedir.
c) Yine aynı gerekçeyle, üretimi yurtdışında yapılan ve ülkemizde kullanılan ancak zarar ettikleri gerekçesi ile artık ithalatçı firmalar tarafından getirilmeyen, yani ithal edilmeyen ilaçlar da yokluğun bir başka sebebidir.
Her üç durumda da yani, yeni ilaçların ülkeye girmemesi, üretimin durdurulması ya da yavaşlatılması ve ithalatın yapılmaması halinde de hasta mağdurdur, tedavisi aksamaktadır, çaresizdir ve ilaç aramaktadır.
Yıllarca “İlaç bulunabilir, ucuz ve kaliteli olmalıdır” diyen eczacı, çaresizlik içinde hastasına “bu ilaç eczanemizde yok” demektedir.

GLOBAL BÜTÇE

Bu durumun en önemli nedeni ilaçta ekonomi yönetimi tarafından uygulamaya konulan “Global Bütçe”dir.
Nüfus artışı, ortalama yaşam süresinin uzaması, tedavide yaşanan yenilikler, döviz kurundaki artış, girdilerdeki yükselişler… İlaç harcamalarını etkileyen bu faktörlerin hiçbiri dikkate alınmadan, tek taraflı ve sınırlanmış bir bütçe ile sabit bir rakama bağlı ödeme yapmak ve yalnızca “ilacı ucuzlatalım” anlayışı bugünleri getirmiştir.

UCUZLAYAN SADECE İLAÇ DEĞİL İNSAN SAĞLIĞI!

Gelinen noktada,
1- Sürdürülebilirlik sorunları başlamıştır.
2- İlacı ucuza mal etme çabaları kalitesiz ya da etkisiz ilaç tartışmasını başlatmıştır.
3- Bulunmayan ilaçlar karaborsa ve sahte ürün sonuçlarını doğurmuştur.
4- Bulunmadığı için reçetelendirilmeyen ilaçlar da aslında hastaların ulaşamadığı fark edilmeyen ürünler arasındadır. Çünkü artık ne bulunuyorsa tedavi bu yönde olmaktadır.
5- Ucuzlayan sadece ilaç değil, aynı zamanda insan sağlığının önemi ve 25 bin eczacının emeği olmuştur.
Bugün halen yürürlükte olan İlaç Fiyat Kararnamesinin fiyatlandırma ile ilgili hükümlerinin uygulanması, ilaçta yaşanan bu sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırmaya yetecektir. Kararnamede ilacın fiyatının belirlenmesinde esas alınan kur değeri hala 1.9595 iken bugün kur 3.00 liraya dayanmıştır. İşte sorunun esas kaynağı buradadır.

ŞİRKETLERE KIYAK KAMUYA VE VATANDAŞA PAHALIYA PATLAYACAK!

Sağlık Bakanlığı’nın son yaptığı açıklamaya göre; siyasi otorite çözüm olarak bulunmayan ilaçları ihale yöntemiyle yurtdışından getirmeyi planlıyor. 2013 yılı itibariyle bulunamadığı için Türk Eczacıları Birliği aracılığıyla yurtdışından getirilen ilaç tutarı, ülkemizde tüketilen ilacın % 5’ini bulmuştur. Bu oran sürekli artma eğilimindedir. Sorunun doğru çözümü, bu ilaçların ülkemizde üretimini teşvik etmek ve doğru fiyat politikaları uygulamaktır. Bunun yerine yanlış politikalarda ısrar ederek, bulunmayan ilaç sayısının artışına neden olmak ve devamında birkaç şirkete kıyak iş olanağı sağlayacak ama vatandaşa çile çektirecek böyle bir modeli önermek akılcı değildir. Ayrıca, yasaya aykırılık içeren bu modelde sorunlar azalmayacağı gibi, daha da artacaktır. Çünkü bu yöntemde ilaç daha ucuza değil, kamu tarafından birkaç kat daha pahalıya alınacak ve ilaca ulaşmak da güçleşecektir.

20 TL’lLİK İLAÇ İÇİN 19 AVRU ÖDEME!

Bugüne kadar ilacın “etiket fiyatı” ve “kamu fiyatı” olmak üzere iki fiyatı vardı. Bugün ise ilaç firmaları tarafından ülkemizde piyasaya sunulmayan ilaçları temin etmek adına, kamu üçüncü bir fiyattan alım yapmaktadır. Örneğin Türkiye’deki ruhsatlı fiyatı 20 lira olan bir ürün için SGK 19 € (Avro) ödeme yapmaktadır. Fiyat cazibesinin daha pek çok firmayı bu alana çekmesi endişemizdir.

Ucuz ilaç politikaları nedeni ile Türkiye pazarına sunulmayan, tedavide yeni umutlar sağlayan ilaçların ve Türkiye’de ruhsatlı olduğu halde bulunamayan ilaçların bu tip palyatif çözümler yerine hastanın rahatlıkla ulaşabileceği eczanelerde bulunmasını sağlamak gerçek çözümdür.

Çünkü Türkiye’de var olan sağlık sistemi içinde eczaneler halka en yakın birinci basamak sağlık merkezleridir. Oluşan arızaları gidermek yerine, sistemin arkasından dolanarak çözüm aramak sağlık sisteminin tüm bileşenlerini; sanayiciyi, depocuyu, eczacıyı ve sonuçta hastayı mağdur etmektir. Bu uygulama piyasanın başka bir alana kaymasına neden olacak ve sağlıkta büyük bir yıkım oluşturacaktır.

BİR YERLERE KAYNAK AKTARILIRKEN ECZANELERİN İÇİ BOŞALTILMAYA ÇALIŞILIYOR!

İnsan hayatı değerlidir ve kutsaldır. Sağlık hizmeti ve hasta tedavisi dönem dönem beklemeye alınacak, duraklamalar yaşatılacak bir olgu değildir. Bu nedenle ilaç hizmeti kesintisiz ve sürdürülebilir olmak zorundadır. Yanlış ilaç-fiyat politikaları, bir yandan insan yaşamını ve hasta sağlığını kesintiye uğratırken, diğer yandan yok olan ilaçları, bu geçici yöntemlerle, aracılar tarafından ithal ederek hastaya ulaştırmaya çalışmak, bir yerlere kaynak sağlarken eczanelerimizin içini boşaltmaktır.

ECZACIYI SİSTEMİN DIŞINA TAŞIYNA HİÇBİR UYGULAMAYA SESSİZ KALMAYACAĞIZ!

Çözüm, yerli ilaç sanayinin destek ve teşviki yanında ilaç fiyat kararnamesinin revize edilerek doğru uygulanmasıdır. Hastanın ilaca kesintisiz ve zamanında ulaşmasını sağlamak; ilaç firmalarının, Türk Eczacıları Birliği’nin, Sağlık Bakanlığı’nın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın öncelikli görevidir. Bu bileşenler bir araya gelerek, halk sağlığını önceleyen, ilacı erişilebilir hale getiren bir yaklaşımla, ilaç fiyatlarında sürdürülebilir yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmelidir.
Üzerine düşen tüm fedakârlığı yapan, vatandaşlık görevlerini eksiksiz yerine getiren ve sağlık hizmeti alırken her geçen gün cebinden daha fazla ödeme yapan sevgili halkımızın hak ettiği nitelikli sağlık hizmetine kavuşması temel dileğimizdir.
Sağlık Bakanlığı’nı ilaçla ilgili sorunları akılcı ve sosyal devlet anlayışı içinde çözmeye ve “İlaç hastaya eczaneden, eczacı tarafından verilir” evrensel ilkesi içinde hareket etmeye davet ediyor, halkımızın ilaca erişimini zorlaştıran, eczacıyı sistemin dışına taşıyan hiçbir uygulamaya sessiz kalmayacağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.
Saygılarımızla.

İSTANBUL ECZACI ODASI

İZMİR ECZACI ODASI

BURSA ECZACI ODASI

GAZİANTEP ECZACI ODASI
DİYARBAKIR ECZACI ODASI

TEKİRDAĞ ECZACI ODASI
MERSİN ECZACI ODASI

KOCAELİ ECZACI ODASI
VAN ECZACI ODASI

AMASYA ECZACI ODASI


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
“SmartBand”günlük aktiviteleri kaydediyor

Sony Mobile'ın Lifelog uygulamasını içeren SmartBand, kullanıcıların günlük hayatlarındaki aktivitelerinin kaydını tutmalarına imkan veriyor. Tüm Android tabanlı akıllı telefonlarla birlikte...

Kapat