En büyük ilaç deposu yastık altında
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Tonguç Sugüneş, en büyük ilaç deposunun yastık altı olduğunu, yastık altında ortalama hane başına 11.3 kutu ilaç düştüğünü söyledi.Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD), Özel Hastaneler Platformu Derneği ve Akdeniz Sağlık İşletmeleri Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği 2013 Yılı Sağlık Uygulama Tebliği Toplantısı’na katılan SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Tonguç Sugüneş, Türkiye’deki ilaç kullanımı ve acilden faydalanma oranları konusunda bilgiler verdi. İlaç kullanımına yönelik çarpıcı rakamlar açıklayan Sugüneş, “Sağlıkta erişimin kolaylaşması ile vatandaşımızın polikliniğe erişimi 2.3’ten 8.3’e ulaştı. Sağlıkta erişilebilirlik dünya standartlarında ve vatandaşların sağlıkta erişebilirliği iyi noktada. Kilis’te acile başvuru oranı yüzde 79. Bunun yeşil alana oranı yüzde 19. Şanlıurfa’da acile başvuru oranı yüzde 63 ama yeşil oranı yüzde 4 sadece. Şırnak’ta yüzde 56, Malatya’da yüzde 38. Erzincan acile başvuru oranı yüzde 32 ama yeşil alan yüzde 62. Acile gitmiş vatandaş ama yeşil alanda olması gerektiği kabul edilmiş” dedi.
En büyük ilaç deposunun yastık altı olduğunu belirten Sugüneş, “Ortalama hane başı 11,3 kutu. Yastık altında ilaç var. Her evde miladı geçmiş ve kullanılmayan ilaçlar var. Geçen yıl 336 milyon reçete ve 1.2 miyar kutu ilaç kullandık” diye konuştu.
KATKI PAYLARI ACİLE BAŞVURUYU ARTTIRDI
İlaca erişebilirliğin en üst düzeyde olduğunu, vatandaşların 24 bin serbest eczaneye, ilaca erişebildiğini ifade eden Sugüneş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İlaç harcamaları yüzde 47’den yüzde 30’lara düştü. Hala ilaçta biz çok ödüyoruz. Dünya ölçeğinde yüzde 17, bizde yüzde 30. 16 milyar lira ilaca harcıyor. Türkiye’de polikliniklerde uygulanan katkı payı nedeniyle acil servislere başvuru çok yüksek. Vatandaşlarımız ve hizmet sunucuları suistimal edebiliyor. Bazı merkezlerde acillerdeki oranlar çok yüksek. Polikliniğe başvuru oranının yüzde 70’i acil olarak belirleniyor. Bu da acil olmayan durumun yüksek olduğunu gösteriyor. Buraları takip ediyoruz. Denetliyoruz. Amacımız kimseye zarar vermek, cezalandırmak değil. Yaptığın işin farkında olmasını sağlamak.”
İLACA ERİŞİM YÜKSEK
Sugüneş, yaptıkları son araştırmada özellikle bazı illerde acile erişimin gereksiz yere yüksek olduğunu belirterek, “Medula sisteminde her hekimin, her hastanenin ne yaptığını, ne şekilde yaptığını ciddi olarak görebiliyoruz. Belli illerde çok yüksek. Fiziki bölgesel şartlar. Yüksek olan iller var. Beraber değerlendirip karar vereceğiz” dedi.
Bazı ilaç firmaları tarafından ucuz ilaçların piyasadan çekilmesi ve pahalı ilaç sürülmesi durumunda sorunlar yaşanabileceğini ve bu konuda çözüm arayışlarının sürdüğünü belirten Sugüneş, “Pahalı ilaçlara yönelik bazı mekanizmaları kurgulamaya başladık. Kendi ilaç medikal sanayimizi oluşturup geliştirme zorunluluğumuz mevcut” ifadelerini kullandı.