Giyilebilir sağlık teknolojileri kalp krizini haber veriyor
ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen CES (Consumer Electronics Show) 2014 Fuarı’nda dikkat çeken teknolojilerin başında giyilebilir bilgisayarlar ve sağlıklı yaşam teknolojileri geliyordu. Giyilebilir bilgisayarlar ve algılayıcılar anlık sağlık kontolü ve kronik hastalıkların tedavisinde doktorun hastayı uzaktan düzenli olarak takibini sağlıyor. Kalp krizi riskini anında doktara bildiren akıllı gömlekler, tişörtler ve tekstil ürünleri Avrupa Birliği’nden de destek alıyor. Sabah’ta yer alan habere göre pek çok teknoloji firması ürettiği akıllı bilekliklerle sağlıklı yaşam için kullanılan çözümlerini akıllı telefonlarla birlikte kullanıma sundu. Fransız Cityzen Science firmasının öncülük yaptığı akıllı gömlek uygulaması hastanın internet üzerinden sürekli kontrol altında olmasını sağlıyor. AB tarafından desteklenen proje, tekstil, sağlık, iletişim ve teknoloji alanında pek çok şirketin işbirliği yaptığı bir konsorsiyum tarafından hayata geçiriliyor.
AKILLI GÖMLEK UYAR
Hastanın kalp ritmi, anlık sağlık bilgileri vücuda temas eden algılayıcılar (sensörler) aracılığıyla ölçülüp kablosuz bluetooth erişimiyle telefona aktarılıyor. Küçülen işlemciler ve iletişim antenleriyle telefona da ihtiyaç duymayacak yeni çözümler üzerinde de çalışılıyor. Cityzen firmasının üzerinde çalıştığı projede akıllı tekstil ürünleriyle hastanın hastane ortamında kalmadan sürekli kontrol altında tutulmasını sağlıyor. Böylece hastanın doktor konrolünde olması için hastanede değil, kapsama alanında olması yani internete bağlı olması yeterli oluyor.
SAĞLIKLI YAŞAM
CES 2014 fuarı bileklik, kolye veya saat olarak kullanılan sağlıklı yaşam ürünlerinin rekabet ettiği arenaya da dönüştü. Bazı ürünler kalp ritmini, adımlarınızı ve nefes alışverişlerinizi ölçerken, bazıları telefona ihtiyaç kalmadan tüm bilgileri sağlık kuruluşlarına ve doktora kendisi aktarıyor. Akıllı bileklik ve kolyeler genelde tamamlayıcı ürün olarak akıllı telefonlarla birlikte kullanılıyor. Ölçülen bilgiler akıllı telefona indirilen uygulamalarla kullanıcılara tavsiyelerden oluşan analizlere dönüşüyor. Bu uygulamalar günlük performanstan lokmaların sayılmasına kadar farklı aksesuar ve yazılımlardan oluşuyor.
KALBİNİ ÇOK ZORLADIN!
Akılı gömlek fikri Cityzen Science firmasının başını çektiği konsorsiyumun bir ürünü. Firma akıllı tekstil ürünlerinden sağlık çözümüne kadar bütüncül bir hizmeti kronik hastalıkların hizmetine sunmayı hedefliyor. Böylece hastalar dinlenme dönemini hastane yerine doktorların uzaktan kontrolü ile sevdikleriyle geçiriyor. Bu çözüm sigorta şirketlerinin de işine geldiği için önleyici sağlık ve hastane dışında tedavi hizmetlerine olan yatırım artıyor.
LOKMA SAYAN ÇATAL
Sensör ve uygulamalarla akıllanan çatallar ‘Çok yedin, dur’ diye uyarıyor. Sihirli değil akıllı uygulamalar ve sensörler hayatımızı kolaylaştırıyor. Eskiden buna benzer uygulamaları ya kurmak zordu ya da maliyeti fazlaydı. Şimdi sadece birkaç TL’lik uygulamalar ve akıllı aksesuarlar hayatımıza yön vermeye başladı. Akıllı çatal Hapifork deyim yerindeyse lokmalarımızı sayarak bizi uyarıyor. Çok yemeye başladığımızda uyarı ışığı ile ‘fazla yedin’ diyor.
OLMADI, DİŞİNİ BİR DAHA FIRÇALA…
Alışkanlık haline getirmek ve doğru diş fırçalamayı öğretmek için geliştirilen Kolibre akıllı diş fırçası 100 ile 200 dolarlık çözüm sunuyor. Cep telefonuna indirilen uygulama sonuçların monitör edilmesini sağlıyor. Fırçada bulunan sensörler fırçalamanın doğru yapılıp yapılmadığını ölçüyor. Sonra da kablosuz bluetooth teknolojisi ile cep telefonuna gönderiyor. Sizde 100’e kadar verilen skorlarla fırçalamayı doğru yapıp yapmadığınızı öğreniyorsunuz.
BEBEK, SENSÖRLÜ ZIBINDAN SORULUR
Firmalar giyilebilir bilgisayar ve teknoloji için moda endüstrisiyle işbirliğini sürdürüyor. Dünyanın en büyük işlemci üreticisi Intel, ABD Moda Tasarımcıları Konseyi ile giyilebilir teknoloji konusunda işbirliği yapacağını açıkladı. Fuarda bebeklerin tulumlarındaki sensörler vasıtasıyla mamanın altındaki ışık yanınca çocuğunun acıkmış olup olmadığı veya ateşinin yükselip yükselmediği görülebiliyor.
ÇİPLİ KART VE SAĞLIK KOÇU YANINIZDA
Vodafone’un sağlık platformu, Vodafone Cep Sağlık Kartı’yla kullanıcıya özel bir sağlık kimlik kartı oluşturulmasını sağlıyor. Çipli kartlarla acil durum sağlık bilgileri sürekli kullanıcının yanında taşınabiliyor. Acil durumlarda çipten ya da internet üzerinden, kullanıcının sağlık durumuna dair bilgiler, abonenin onayı ile profesyonel sağlık personeli tarafından okunabiliyor. Ayrıca Vodafone Cep Sağlık Kartı, anlaşmalı sağlık kurumlarında indirimler ve puan kazanma fırsatı da tanıyor. Vodafone Cep Sağlık Platformu’nda, 7/24 hizmet veren 1120 Ambulans Hattı da bulunuyor.