“Egzersiz İlaçtır” hareketi başlıyor!
Dünya’da 90 ülkede 45 bin üyesi ve sertifikalı uzmanı bulunan Amerikan Spor Hekimliği Derneği (American College of Sports Medicine; ACSM) ve Amerikan Tıp Derneği (American Medical Association; AMA) 3 yılı aşkın bir süredir, fiziksel aktiviteyi hastalıkları önlemede ve tedavi etmede standart bir uygulama haline getirmek amacıyla “Egzersiz İlaçtır” (Exercise is Medicine) küresel hareketini yürütüyor. Hareket, Türkiye’de Aktif Yaşam Derneği girişimiyle başlıyor.
Egzersizin bir “ilaç” olduğuna dair bilinç yaratacak, toplumu ve sağlık uzmanlarını fiziksel aktiviteye yönlendirecek ve düzenli fiziksel aktivitenin toplumun tüm katmanlarında yaygınlaştırılmasını sağlayacak çalışmalar kapsamında hekimlere egzersiz reçetesi yazma konusunda programlar düzenlenecek, sağlıklı bir hayat için egzersizin yaşam biçimi olarak benimsetilmesi ve teşvik edilmesi sağlanacak.
Aktif Yaşam Derneği bu amaçla 17-18 Aralık 2012 tarihlerinde “Egzersiz İlaçtır” küresel hareketinin temsilcileri Dr. Adrian Hutber, Dr. Scott K. Powers ve Dr. Robert E. Sallis’in katılımıyla çalışma toplantısı düzenlendi. Yabancı uzmanların “Egzersiz İlaçtır” hareketini tanıttığı toplantıda katılımcılar hastalıkların önlenmesi, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürülmesi için düzenli fiziksel aktivitenin önemini tartıştı. Sağlık Bakanlığı temsilcileri hareketin yaygınlaştırılması için yaptıkları projeleri paylaşırlarken çeşitli uzmanlık alanlarından hekimler ve dernek temsilcileri Türkiye’de hareketli yaşamın yaygınlaştırılmasının sağlayacağı sağlık ve ekonomik yararların altını çizerek fiziksel aktiviteyi kendi uzmanlıkları çerçevesinde değerlendirdiler.
Bunun yanı sıra “Egzersiz İlaçtır Platformu”nun Türkiye’de yürüteceği çalışmalarla ilgili fikir alışverişinin de yapıldığı toplantıda egzersizin bir “ilaç” olduğuna dair bilinç yaratarak düzenli fiziksel aktivitenin toplumun her seviyesinde yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak amacıyla başlatılan “Egzersiz İlaçtır Platformu”na destek vermek üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, üniversitelere, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarına işbirliği çağrısında bulunuyor.