Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

19 Kasım 2013, Salı 10:22

Hastanede vekil farkını Meclis üstlenecek

Görüşmeleri süren protokoller yaşama geçerse, üniversite hastanesine giden vekil ‘hoca ve özel oda farkı’ ödemeyecek, bazı ücretleri de Meclis üstlenecek.

Gelecek yıl sağlık ödemelerinde bir dizi kesintinin olabileceği mesajları verilirken, milletvekillerinin gündeminde kendilerine tanınacak imtiyazlar var.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, yaklaşık 12 bin civarında olan vekil, emekli vekil ve yakınları için üniversite hastaneleriyle bir dizi protokol yapmaya hazırlanıyor. Görüşmeleri süren protokoller yaşama geçerse, üniversite hastanesine giden vekil “hoca farkı, özel oda farkı” ödemeyecek, ayrıca bazı tetkiklerinin ücretini de Meclis üstlenecek. Milletvekillerini “üniversite hastanelerine” teşvik etmek için yapılacak protokollerin yasal altyapısı için gerekli değişiklikler, geçen hafta Resmi Gazete’de yayınlandı. Protokoller için başlangıçta Ankara ve İstanbul gibi milletvekillerinin yoğun olarak ikamet ettiği iller seçilecek. Şu anda Hacettepe, Ankara, Başkent, Fatih,Yeditepe, Dokuz Eylül gibi tıbbi kaliteleriyle öne çıkan üniversite hastaneleriyle görüşülüyor. Protokoller amacına ulaşırsa, özel hastanelerin tercih edilmesi yönündeki trend değişmiş olacak.

Bu kapsamda, üniversite hastanesini tercih eden vekillerin özel oda farkının, hoca farkının ve hatta bazı tetkik ücretlerinin meclis tarafından karşılanması gündeme gelecek. Bunun ilk adımı olarak da geçtiğimiz hafta “milletvekillerine, yasama organı eski üyelerine, dışarıdan atandıkları bakanlık görevi sona erenlere tedavi yardımı yapılmasına dair yönetmelikte” değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklikle, vekillerin ve yakınlarının sağlık hizmeti alacağı kurumların arasına, ”protokol yapılan resmi sağlık kurumları” ifadesi eklendi.

Bütçe 60 milyon TL 

Vekil, emekli vekil ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları için yapılan sağlık harcamaları yıllık 60 milyon TL civarında. Üniversite hastanelerinde tedavi ücretlerinin daha uygun olması, protokol çalışmalarının ana gerekçesi olarak gösteriliyor. Kaynaklar, “Sadece bir teşvik mekanizması getiriliyor, sınırlı sayıda üniversite hastanesiyle uygulama yürürlüğe girecek. Görüşmeler sürüyor, bir süre sonra netleşecek” diyor.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
“Tam gün” yasa tasarısı komisyona geri çekiliyor

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, konuyla ilgili  yaptığı açıklamada, tasarıyı komisyona geri çekeceklerini ifade...

Kapat