SGK’nın geliştirdiği Medula Hastane Uygulaması yöntemiyle, her hastane hastanın daha önce çektirdiği MR ve BT kayıtlarını bilgisayar ekranından görebilecek. Böylece devlet, üniversite ya da özel hastanede çekilen tüm MR ve BT’ler hastane ayrımı olmaksızın tüm hastanelerin bilgisayar sistemlerinde görünecek.
USULSÜZ ÖDEME OLMAYACAK
Bugün gazetesi’nin haberine göre; bu yılın sonuna kadar uygulamaya geçilmesi hedeflenen yeni sistemle hem vatandaşın BT ve MR işlemlerini sık yaptırması nedeniyle yaşayacağı sağlık sorunlarından kurtulacağı hemde SGK’nın gereksiz, haksız ya da usulsüz ödemelerle karşılaşmayacağı belirtildi.
Mevcut sistemde devlet hastanesinde MR ya da BT çektiren bir hasta, üniversite ya da özel hastaneye gittiğinde aynı çekimin yeniden yapılması talebiyle karşılaşıyor. Birçok hastane, “Biz başka hastanelerin çektiği MR’a, BT’ye güvenmiyoruz” diyerek kendi bölümlerinde yeni çekimi zorunlu kılıyor. Bu da hastaların ciddi ölçüde radyasyona maruz kalmasına yol açıyor.
100 KAT RADYASYON
BT cihazları, normal bir röntgenden 100 kat daha fazla radyasyon yayıyor. Beyin tomografisinde yaklaşık 400 akciğer filmi kadar radyasyona maruz kalınıyor. Bu zararları nedeniyle birçok Avrupa ülkesinde tomografi çekiminde her bir hasta için 6 ay sınırı uygulanırken Türkiye’de sınır olmadığı için aynı gün içerisinde hasta birden fazla BT ve MR çektirebiliyor.
YÜZDE 90 ARTTI
2008 yılında 5,5 milyon olan BT çekimi 2012 yılında 9,7milyona, bugün itibariyleyse 10,5 milyona ulaştı. BT çekimleri üniversite ve özel hastanelerde yüzde 90, devlette ise yüzde 70 civarında artış gösterdi.
ARAÇ MUAYENESİ GİBİ TARAMA YASAK
MR ve tomografi kullanımına Türkiye dışında birçok ülkede sınırlamalar uygulanıyor. Örneğin İngiltere’de, herhangi bir hastalığı olmayan sağlıklı bireylerde tarama amacıyla yapılan tomografi uygulamalarına izin verilmiyor.
Bu yasağın, yıllık araç muayenesi yapar gibi belli aralıklarla tüm vücuda tomografi uygulanmasına yönelik olduğu belirtiliyor. Türkiye’de de uzmanlar, tomografi ve MR’ın sağlıklı kişilerde kesinlikle uygulanmaması gerektiğini, sadece tanı konulmuş hastalara bir kez yapılmasının uygun olacağını belirtiyorlar.