Her kanser türü için tek ilaç devri yaklaşıyor
10 yıl önce kanser hücresinin koruyucu kalkanı olduğu tespit edilen CD47 proteinine karşı üretilen antikor şimdi insanlarda denenecek. Her kanser türü için tek ilaç devri yaklaşıyor.
ABD’nin Standford Üniversitesi’nde görevli profesör Irving Weismann 10 yıl önce kan kanseri hücrelerinin sağlıklı hücrelerden daha fazla ürettiği CD47 proteinini keşfetti. Araştırma derinleştikçe aslında bu proteinin kan kanseri hücrelerini adeta bir kalkan gibi koruduğu ve vücudun bağışlık sisteminin parçası olan katil hücrelere (T hücresi) ‘beni yeme’ sinyali verdiği ortaya çıktı. Weismann ve ekibi bu sinyali bloke edecek bir antikor sayesinde kanserin tedavisine yöneldi.
TESTLER BU YIL TAMAMLANACAK
Nitekim kan kanseri hücrelerinde olumlu tepkiler alındı. Yapılan deneylerde meme kanseri, karaciğer kanseri, bağırsak kanseri, yumurtalık kanseri, mesane kanseri ve prostat kanserinde de kullanılan antikor işe yaradı. Araştırmanın fareler üzerinde yapılan deneylerindeki olumlu sonuçların ardından şimdi insanlar üzerinde çalışmaya sıra geldi. Eğer CD47’nin bloke edilmesiyle insanlardaki kanser tümörlerinde de küçülme görülürse bu kez her kanser tipi için tümöre doğrudan etkili olacak tek bir ilaç üretiminin yolu açılacak. Bu yıl insan deneklerle yapılacak test çalışmalarının tamamlanması bekleniyor.