Her saat 1 doktor şiddet görüyor
Sağlık çalışanlarının yaşanan şiddeti basın ile paylaşmamasına yönelik genelge ile ilgili bir açıklama yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Sağlık Personeli ve hastanelerin yaşanan şiddet olaylarını basın yayın kuruluşlarıyla paylaşmamasına yönelik çalışanları uyarmak yerine şiddeti en aza indirmekle ilgili somut çalışmalar yapmalıdır” dedi.
Hastanelerin Kameralarla Donatılması Şiddetin Seyrine Neden Oldu
Yayınlanan haberlerle ilgili ise çalışanlara değil medya kuruluşlarına çağrı yapılması gerektiğini kaydeden Önder Kahveci, “Sağlık Bakanlığı tüm hastaneleri kameralarla donatarak şiddete karşı önlem alacağını düşündü. Fakat bu iş daha sonra sadece şiddetin medyada seyrine neden oldu. Bakanlık bu seferde medya ile bilgi ve materyal paylaşmayın diye çalışanı uyarıyor. Bu konularda uyarılacak en son kişiler çalışanlardır. Bakanlık böyle bir durum için medya kuruluşları ile irtibata geçmelidir. Bu konuda çalışanı uyarmak doğru bir yaklaşım değildir” şeklinde konuştu.
Türkiye’de Her 1 Saatte 1 Sağlık Çalışanı Şiddet Görüyor
Beyaz kod verilerine göre Türkiye’de her 1 saatte 1 sağlık çalışanının şiddete uğradığını belirten Kahveci, “Sağlık çalışanlarına şiddeti medyada izlemek hiçbir sağlık çalışanının tasvip etmeyeceği bir durumdur. TBMM Sağlıkta Şiddeti Araştırma Komisyonuna Bakanlığın sunduğu rapora göre bir günde ortalama 23 şiddet olayının beyaz koda bildirildiği yani her 1 saatte 1 sağlık çalışanının da şiddete uğradığı çözüm bekleyen somut bir gerçektir. Bu durum saklanarak, herkesten kaçırılarak çözülebilecek bir mesele değildir. Bakanlık şiddet konusunda öncelikle çözüm için çaba sarf etmelidir” dedi.
Çalışanın İtibarını Sorunlarını Çözerek Koruyun
Genelgede böyle bir talebin genelgede mesleki itibarın korunması ve mesleki tükenmişliğin önlenmesi amacıyla gerçekleştirildiğine dair ifadelerinde şaşırtıcı olduğu kaydeden Kahveci sözlerini şöyle sürdürdü: Sağlık çalışanlarının yaşadığı tükenmişlik ve mesleki itibarlarının korunmasının yolu medyaya bilgi vermemekten geçmiyor. Genelgede bunları bir araya getirmek şaşırtıcı olmuş. Bakanlık çalışanın itibarını düşünüyor, tükenmişliğini dert ediyorsa çözüm bekleyen sorunlara el atsınlar. Şiddetin önlenmesi, döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması, haksız uygulamaların sonlandırılması, tüm çalışanların kadrolu olması gibi talepleri dikkate alsınlar çözüme kavuştursunlar.