Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

11 Aralık 2013, Çarşamba 14:10

Hollandalı iki ilaç firmasına 16 milyonluk ceza kesildi

Avrupa komisyonu iki Hollandalı kanser ilacı üretimci firmanın pazarı etkilemek için kartelleştiğini ortaya çıkarttı. Her iki firmaya da toplam 16 milyon euroluk ceza kesildi.

Avrupa Komisyonu Rekabet Komiseri Joaquin Almunia, Hollandalı iki firmanın kanser ilaçları üzerinden fahiş miktarda gelir yaptıkları iddiası ile 16 milyon euroluk ceza kesildiğini belirtirken, olayı “şok verici” olarak tanımladı. Almunia firmaların kanser hastaları için üretilen daha ucuz ve etkili ilaçları 17 ay boyunca sadece daha fazla gelir elde etmek için satışa sunmadıklarını belirtti.

Neelie Kroes’un İspanyol halefi Joaquin Almunia, pazarı etkilemek için firmaların aralarında yaptıkları bu gizli anlaşmalara artık bir dur denilmesi gerektiğini belirtirken, geçtiğimiz yaz aylarında başka ilaç firmasına daha 145 milyon euroluk ceza kesildiğini hatırlattı. Almunia bundan böyle bu firmaları her yıl denetleyeceğini de sözlerine ekledi.

Kartelleşen firmalara 10,8 ve 5,5 milyon ceza kesildi

Dün yapılan açıklamada Hollandalı firmaların birine 10,8 milyon diğerine ise 5,5 milyon euroluk ceza kesildiği belirtildi.  Sonhaber’in sitesinde yer alan habere göre; bu firmaların birinin Amerikalı Johnson & Johnson firmasının yan kuruluşu Hollandalı Janssen-Cilag firması diğerinin ise İsviçreli Novartis firmasını yan kuruluşu Almere’deki Sandoz firması olduğu kaydedildi.

Almunia’ya göre Janssen-Cilag, genel bir alternatif olan süper ağrı kesici fentanil ilacını pazardan uzak tutmak için Sandoz firmasına yüklü miktarda ödeme yaptı. Fentanil’in (Fentanyl), ilk olarak 1950’lerin sonunda Belçika’da bulunan Janssen Pharmaceutica tarafından sentez edilmiş, Morfinden yaklaşık 80 kez, Meperidinden ise 500 kat daha güçlü olan bir opioid analjezik olduğu bilinmekte.

“Bundan böyle iki kere düşünülmeli”

ALunia açıklamasında “Bu ceza onların şimdi hem daha fazla hasta hem de mükellef zarar görmeden kendi davranışları hakkında iki kere düşünmesi gerektiğini sağlayacaktır” ifadesini kullandı.

Dün akşam bir açıklama yapan Janssen-Cilag firması, hakkındaki iddiaları reddederken, “adı geçen ilaç tamamıyla geri ödenmektedir.”dedi. Başka bir değişle bu miktarlar sigorta şirketleri ve primlerini ödeyen vatandaştan çıkartıldı.

Janssen-Cilag bilerek yeni ağrı kesicinin piyasaya girmesini yavaşlatılması konusundaki iddiaları da yalanladı ve Sandoz firmasına yaptığı ödemeleri “biz bu miktarları ortak tanıtım için ödedik, çünkü 17 ay boyunca hem eczacılara hem de doktorlara yeni fentanil bantlarını tanıtımını yaptık” şeklinde konuştu.

Almunia ise bu yalanlamaları tanıdık bulduğunu belirtirken, bu sözlere inanmadığını ve Novartis/ Sandoz arasındaki yazışmaları ele geçirdiğini dile getirdi. AB komiseri, Sandoz’un yeni ve ucuz ağrı kesiciyi pazara sürmek için her şeyi hazır hale getirdiğini fakat Janssen-Cilag’in buna yanaşmaması nedeniyle yapmadığını bu belgelerde açık bir şekilde görüldüğünü dile getirdi.

Bu karteli üçüncü firma bozdu

Yaklaşık 17 ay sürdüğü ileri sürülen bu baskılama yönteminin bir başka firma tarafından üretilerek pazara sürülen fentanil bantları nedeniyle son bulduğu belirtiliyor.
Janssen-Cilag firması sözcüsü yeni firma hakkında yasal bir prosedürün başlatılıp başlatılmayacağı konusunda bir bilgiye sahip olmadığını belirtirken Sandoz firmasının bugün bir açıklama yapmasının beklendiği dile getiriliyor.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Türkiye’deki sahte ilaçlar ABD’ye kadar uzanıyor

Wall Street Journal gazetesi, 2012 yılında, Türkiye'de merdiven altı imalathanelerde üretilen sahte kanser ilaçlarının ABD'ye kadar uzandığını yazdı. İstanbul Emniyeti,...

Kapat