İEO: Bu şartlar altında ilaç hizmeti sürdürülemez!
İstanbul Eczacı Odası (İEO) tarafından bugün (29.11.2011) yayınlanan basın bildirisinde, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin neredeyse 10 yıla yaklaşan iktidarı boyunca uyguladığı “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile genelde sağlık alanını, özelde de ilaç alanını büyük oranda sermayenin talepleri doğrultusunda yeniden şekillendirdiği ifade edildi. Bildiride, özellikle Sağlık Bakanlığı’nın teşkilat yapısını değiştiren son kanun hükmünde kararname (KHK) ile bu programın son şeklini aldığı belirtildi. Bildiride;
“Bu KHK ile İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü de tasfiye edildi. İçinde “eczacı”nın adının dahi geçmediği bir kurum artık ülkedeki ilaç alanından sorumlu olacak. İlaç eczacıdan sorulmayacak. Peki kimlerden sorulacak? Bunun yanıtı kurumun gelirleri arasında yer alan ‘bağışlar’ maddesinde gizli. Yani “parayı veren düdüğü çalar” atasözüne prim veren bir kurum sorumlu olacak ilaç alanından.”
“Öte yandan yine Bakanlar Kurulu kararıyla ilaç fiyatlarında yeni bir düşüş yaşandı. Ülkemiz çelişkiler ülkesi! İlaç fiyatları düşüyor, halkımız cebinden daha çok para ödüyor. Çünkü katkı payları artıyor, çeşitleniyor. Birinci basamak sağlık hizmetleri de artık paralı hale getiriliyor. SGK’nın ödeme listesinden çıkarılan ilaçların fiyatı iki-üç katı artıyor.”
“Aile hekiminin yazdığı reçeteden 3 lira, reçetede 4 ilacın üstündeki her ilaç başına 1 lira alınacakmış. Eczacılar yıllardır tahsildarlığa mahkûm edilmişti. Şimdi işimiz daha da karmaşık!”
Bildiride İlaç Endüstrisi’ne yönelik eleştiriler de dile getirildi;
“İlaç sanayicileri de karşı çıkıyorlar fiyatların düşürülmesine. Ancak önerdikleri şu: Hastadan aldığınız katkı paylarını artırın! Bizden istediğiniz iskontoyu eczacıdan alın! Yani bu ülkede ilaçta tasarruf denildiğinde ilk akla gelen ve en garantili yolu söylüyorlar aslında. Hastanın cebinden, eczacının rafından almak! Aynı verginin yalnızca işçiden, emekçiden düzgün bir biçimde toplanabildiği gibi!”
Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yayın Hizmetleri Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”le reçetesiz ilaçların reklamına onay verilmiş olması da İEO’nun basın bildirisinde eleştirilen konulardan birisini oluşturdu;
“İlaç reklamı serbest bırakılıyor. İlaç sermayesi, reklamla daha çok ilaç satmanın yolunu gözlüyor, medya, reklam şirketleri de bunu destekliyor. Yıllardır söylüyoruz, ilaç herhangi bir ticari meta olarak değerlendirilemez. Reklam gereksiz ve yanlış ilaç kullanımını artırır. Gereksiz ve yanlış ilaç kullanımına bağlı ölümler ciddi bir biçimde artar. Reklam maliyetleri de fiyatlara yansıtılır, ilaç fiyatları artar. Dinlemiyorlar!”
“Tasarruf” adı altında uygulamaya konulan son önlemlerle birlikte ne olacak?
Birçok ilacın ruhsatının iptalinin, piyasadan kaldırılmasının, yeni jenerasyon ilaçların ülkeye ithal edilememesinin söz konusu olacağını savunan İEO, ilaca erişim zorlaşacağını ifade etti. İEO ayrıca, kârlılığını korumak için maliyeti düşürmeye odaklanacak olan ilaç sanayisinin ürettiği ilaçların kalitesinin tartışmalı hale geleceği iddiasını da ortaya attı. Bildiride mevcut karamsar tablo;
“İçinde meslektaşlarımızın da olduğu birçok kişi işten çıkarmalar sonucu işsiz kalacak. Binlerce eczacı, sırtına yüklenen ekonomik yükü kaldıramayarak eczanesini kapatmak zorunda kalacak, yıllardır özveriyle sürdürdüğü mesleğini bırakacak. Kitlesel eczane iflasları, ülkede ilaç hizmetini devralmak üzere bekleyen büyük sermaye sahiplerinin zincir eczaneler kurması için büyük bir fırsat oluşturacak. Bu yerlerde ilaç, bir sağlık ürünü olarak değil ticari bir ürün olarak sunulacak ve ‘müşteri’ yerine konan hastalara eczacı sorumluluğu olmadan satılacak”
sözleri ile ifade edildi. İEO bildirisi mücadele çağrısı ile sonlandırıldı;
“Bu şartlar altında, mücadele etmekten başka yolumuz bulunmamaktadır. Halkımızı da sağlık ve ilaç hakkına sahip çıkmaya ve bizimle birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.”
Bildirinin tam metnini İEO resmi internet sitesi üzerinde bulabilirsiniz.