İlaç takibinde mobil dönem
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, şu anda test aşamasında olan “İlaç Takip Uygulaması”nın 15 gün sonra 75 milyon vatandaşın hizmetine sunulacağını söyledi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kırklareli Öğretmenevi’nde düzenlediği basın toplantısında, bakanlığının, hastaların sahte ilaç kullanımı nedeniyle mağdur olmasını engellemek amacıyla yapılan çalışmalar sonucunda ”İlaç Takip Uygulaması”nı başlattığını söyledi.
Uygulamanın kısa bir süre sonra vatandaşların hizmetine sunulacağını aktaran Müezzinoğlu, ”Şu anda test aşamasında olan ‘İlaç Takip Uygulaması’ 15 gün sonra 75 milyon vatandaşımızın hizmetine sunulacak. Dünyada ilk defa böyle bir uygulama hizmete giriyor. Artık hastalarımız cep telefonlarına yükleyecekleri bir uygulamayla aldıkları ilaç kutularının karekodunu okutarak her türlü bilgiyi, aldığı ilaçların kaçak olup olmadığını öğrenebilecek. Telefonunuza yüklediğiniz bir programla ilaç kutusunun karekodunu okutacaksınız. İlaç sisteme kayıtlı mı, değil mi ortaya çıkacak. Elinizdeki ilacın ruhsatlı olup olmadığını, Türkiye’ye izinli girip girmediğini ve herhangi bir nedenle piyasadan toplatılıp, toplatılmadığını öğreneceksiniz” diye konuştu.
Müezzinoğlu, uygulamayı basın mensuplarına göstermek amacıyla bir ilaç kutusunun barkodunu telefonuna okutmak istediği sırada aksaklık yaşanması üzerine, “Ben bu kadar uğraşırsam vatandaş daha fazla uğraşır arkadaşlar. Test aşamasında olduğu için ufak tefek sorunlar olabilir. Daha önceden ben okutuyordum. Kısa sürede tüm sorunlar giderilecek” dedi.
“İlave mesai yapmak isteyen hocalarımıza farklı alternatifler oluşturduk”
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, bir gazetecinin ”Tam gün yasasının içeriğiyle ilgili bilgi verebilir misiniz?” sorusu üzerine, tasarının önceki gün Meclis Genel Kurulundan geçerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunulduğunu belirtti.
Bundan sonraki süreçte devlet ve kamuda çalışan hekimlerin muayenehane açma haklarının olmadığını anlatan Müezzinoğlu, şu bilgileri verdi:
”İster üniversite, isterse devlette olsun bir tarafta muayenehane diğer tarafta devlet kuruluşunda sağlık hizmeti sunumunu bundan sonraki süreçte yasaklıyoruz. Ama normal mesaisinden sonra ilave mesai yapmak isteyen hocalarımıza da farklı alternatifler oluşturduk. Bunlardan biri, kendi kurumunda saat 5’ten sonra, cumartesi veya pazar çalışabilsin. Vatandaşlarımıza hizmet edebilsin, buradan da maddi kazanımları olsun. Onun dışında günlük performansında, gerek bilimsel araştırmalarda gerekse uygulamalarda, YÖK ve Sağlık Bakanlığı’nın ortaklaşa belirleyeceği kriterlerin üstüne çıkan hocalarımızın da özel sektör veya vakıf hastaneleriyle kurumsal sözleşme yaparak yine mesaiden sonra oralarda çalışabilecek. Bu mesaiden sonra ilave hakta vatandaşımızın da bir miktar katkı payı vermesi söz konusu. Yani devlet, üniversite hocamıza 55 liralık bir muayene ücreti verirken, vatandaştan da bir 55 lira muayene ücreti alma hakkı olacak.”