Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

22 Temmuz 2014, Salı 15:42

İlaç tüketimi Avrupa ortalamasının üzerinde

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’de antibiyotik tüketiminin Avrupa ortalamasının üzerinde olduğunu açıkladı.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri’nin soru önergesine Sağlık Bakanı’nın verdiği yanıt, 11 yılda ilaç tüketimindeki artışı ortaya koydu.

Sağlık Bakanı, ilaçların tüketim verilerinin değerlendirmesi amacıyla hizmet veren IMS’ten temin edilen, J0 ATC kodlu sistemik kullanılan antimikrobiyallere ait tüketim verileri hakkında bilgi verdi.

Buna göre 2002’de toplam pazar 698 milyon 700 bin 580 kutu, J0 Pazarı (antiviral, antifungal ve aşılar hariç) 125 milyon 354 bin 40 kutu, 2012’de toplam pazar 1 milyar 768 milyon 731 bin 664 kutu, J0 Pazarı 216 milyon 44 bin 736 kutu oldu.
Sağlık Bakanı’nın verdiği bilgiye göre 1 günde bin kişiye düşen antibiyotik tüketim miktarı Avusturya’da 14,9, Belçika’da 28,4 Bulgaristan’da 18,2, Almanya’da 14,5, İngiltere 18,6.

-AVRUPA’DAN YÜKSEK-

Sağlık Bakanı, 2011 yılı Türkiye için ilaç tüketim verileri ile yapılan çalışmaya göre sistemik kullanılan anti bakteriyellerin 1 günde bin kişiye düşen tanımlanmış günlük doz olarak ifade edilen tüketim miktarının 42,28 olarak bulunduğunu söyledi. Sağlık Bakanı, bu durumun Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında tüketimin çok yüksek olduğunu ifade etti.
Sağlık Bakanı, ülkede antibiyotik tüketiminin Avrupa ortalamalarının üzerinde olmasının sebeplerinin; iklim, coğrafya, sosyokültürel faktörler, halkın hekime yönelik ilaç talebi ve baskısı, uygunsuz ilaç kullanım alışkanlıklarının sürdürülmesi, halkın antibiyotik tüketimi konusunda farkındalığının ve bilgi düzeyinin yetersizliği, halkın sağlık hizmetine ve ilaca erişiminin kolay olması, hekimlerin klinik rehberlere uygunsuz reçeteleme davranışında bulunmaları olarak sayılabileceğini kaydetti.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkede de akılcı olmayan ilaç kullanımının halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olduğunu belirten Sağlık Bakanı, “Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planı 2014-2017” hazırlandığını ve bu planın içerisinde yer alan “Akılcı Antibiyotik Kullanımının Sağlanması”nın önemli faaliyet alanlarından bir tanesi olduğunu söyledi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Parkinson hastalarına ‘Beyin Pili’ umudu

Hareket yavaşlığı, titreme gibi belirtilerle kendini gösteren ve yaşamı oldukça zorlaştıran hastalıklardan Parkinson, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beyin, Omurilik...

Kapat