Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

8 Ocak 2014, Çarşamba 11:55

İlik naklinde ölümcül virüslere karşı asker ilaç geliştirildi

İlik nakli sonrası ortaya çıkan ve hayati tehlikeye neden olan virüslere karşı asker ilaç geliştirildi. Türkiye’de ilk kez uygulanacak ‘T hücresi’ tedavisi ölümleri yüzde 70 oranında düşürecek.

Lösemi hastalığının tedavisi için gerekli olan kemik iliği nakillerinde, ölümlerin yüzde 50’si nakil sırasında ortaya çıkan ölümcül virüslerden kaynaklanıyor. Acıbadem Sağlık Grubu, virüslere karşı mücadele edecek T hücresi üretti. Vücuda girdiğinde başka organlara yayılmadan sadece mikroba saldırarak bir navigasyon özelliği taşıyacak hücresel tedavi yöntemi, nakil sırasında gerçekleşen virüse bağlı ölümlerin de sonu anlamına geliyor. Nakil olan hastalar için hayati önem taşıyan bir yönteme imza attıklarını belirten Acıbadem Labcell Hücre Laboratuvarı, Kordon Kanı Bankası Koordinatörü, Hemotoloji Uzmanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı şöyle konuştu:

Sadece virüse zarar veriyor

“Nakil esnasında ortaya çıkan  virüsleri durdurmak mümkün değildi fakat biz Türkiye’de bir ilke imza atarak, hücresel tedavi materyalini ürettik. Bu yöntem virüslere karşı üretilmiş T hücresi. Yani virüslere karşı üretilmiş bir asker. Vücuda girdiğinde, mikrop dışında hiçbir yere saldırmıyor. Bu nakil için hayati önem taşıyor. Normalde virüs dirençli ise, hastaları kaybediyorduk. T hücresi kullandığımızda ise yüzde 70 oranında hastalıktan kurtulabilmek mümkün. Bu yöntem uzun yıllardır ABD ve Avrupa’da kullanılıyor fakat Türkiye’de yapılmamıştı.’’

Yöntemin şimdilik iki hastada kullanıldığnı belirten Prof. Ovalı,  “T hücresi üretebiliyoruz. Ancak çok maliyetli. Satın almak güç çünkü devletin geri ödemesi de. Kullanım yaygınlaşırsa fiyat düşecek. Bunun için doktor talebi gerekli’’ dedi.

Farklı hastalıklara da çare

Bu ilacın birçok avantaj sağlayacağını belirten Prof. Ovalı sözlerini şöyle noktaladı: “Gelecekte farklı tedavilerde de kullanılacak. Örneğin Kırım Kongo virüsü gibi toplumsal hastalıkların tedavisi de bu hücresel tedavi yöntemiyle yapılacak.”


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Astellas İlaç yılın ilaç şirketi seçildi

Astellas, 2013 yılında dağıtılan 9. Yıllık SCRIP Ödülleri’nde Yılın İlaç Şirketi seçildi. Global karlılıkta, %17’lik artış ile Astellas, geçtiğimiz yıl...

Kapat