İşitme kaybına en çok çocuklarda rastlanıyor
Dünyada 360 milyon kişinin, yani toplam dünya nüfusunun yüzde 5’i hayatı zorlaştırıcı derecede duyma güçlüğü çektiği ifade ediliyor. 2015’te dünya genelinde 700 milyondan fazla insanın en az 25dB işitme kaybıyla yaşayacağı tahmin edilirken, bu kişilerin yüzde 80’inin genelde düşük gelirli ülkelerde yaşıdığı belirtiliyor. İşitme yetisinin tümünü kaybetmemiş, kısmi işitme kaybı yaşayan kişilerde kullanılabilen EAS (Elektrik Akustik Stimülasyon) yöntemi, yaşam kalitesinde önemli derecede iyileşmenin yanı sıra kişinin mevcut işitme yetisini kaybetmemesini sağlıyor.
İşitme güçlüğü sadece yaşlılara özgü bir durum değil. Dünya Sağlık Örgütü tüm dünyada 32 milyon çocukta duyma kaybı olduğunu bildiriyor. MED-EL’in yayımladığı “AboutHearingandTelling” Raporu’na göre işitme kaybının özellikle çocuklarda uzun dönemli etkileri görülebiliyor.
ABD’de yapılan çalışma ve araştırmalara göre, her 1.000 yenidoğandan 3’ü işitme engelli olarak dünyaya geliyor. Avrupa Koklear İmplant Kullanıcıları Derneği (EURO-CIU) üyesi ülkeler arasında bir milyon kişi başına 12 implantlıyla Almanya başı çekiyor. Türkiye’de halen her 1 milyondan 80 kişiye implant uygulanırken bunların 2/3‘ü çocuklardan oluşuyor.
İşitme yetisini tamamen kaybetmemiş kişilerde uygulanan EAS (Elektrik Akustik Stimülasyon) koklear implantlarda mevcut yetinin korunması, çocuklarda ve gençlerde hem şimdi hem de ilerisi için önem taşıyor.
MED-EL MedicalElectronics Kurucu ve CEO’su IngeborgHochmair şöyle konuşuyor: “İşitme implantı işitme kaybı olan çocuklara konuşmayı öğrenme ve işiten yaşıtlarıyla beraber konuşulan dili anlama fırsatını sunuyor. Böylece çeşitli sosyal, ekonomik ve profesyonel fırsatlara kapıları açıyor. MED-EL’de bizler bu alanda öncü olarak sorumluluğumuzu son derece ciddiye alıyoruz. Günümüzde MED-EL işitme kaybı olan insanlara en geniş dizi implantlı işitme çözümleri sunuyor ve kullanıcılarımızın yarıdan fazlası çocuklardır”.