Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

27 Şubat 2014, Perşembe 10:07

İtalyan ilaç firması Recordati Türkiye’de fabrika kuruyor

İtalyan ilaç firması Recordati, doğrudan yatırım için Çerkezköy’ü seçti. Fabrikada 130 kişi çalışacak. Bu yılın ilk doğrudan yatırım hamlesi İtalyan ilaç firması Recordati’den geldi. Türkiye’deki yatırımlarını büyütme kararı alan şirket, Tekirdağ Çerkezköy’de 50 milyon dolarlık bir yatırım planlıyor. Fabrika’nın temeli bu yıl atılacak, 2017’de ise faaliyete başlayacak. 130 kişinin istihdam edilmesi planlanan tesisin üretim kapasitesinin yıllık 80 milyon kutu olması planlanıyor.

Özellikle kardiyovasküler hastalıklarla ilgili üretim yapacak olan fabrika, buradan ihracat da yapacak. 2008 yılında Yerli ilaç’ı satın alarak Türkiye’ye giriş yapan Recordati, 2011 yılında da Dr. F. Frik İlaç’ı satın almıştı.
Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, bu yatırımın ilaç üretiminde Türkiye’yi üretim üssü haline getirme çabalarının bir parçası olarak önemli olduğunu belirtti. Türkiye’de sıfırdan yatırımlarda artış olduğuna dikkat çeken Aycı, geçen yıl uluslararası doğrudan yatırımların 12.7 milyar dolar olduğunu söyledi.

Sıfırdan yatırımda 19’uncu
Aycı’nın verdiği bilgiye göre, Türkiye dünyada ‘sıfırdan yatırım çekme ligi’nde 19’ncu sırada. Özellikle jeopolitik konumu, çevre pazarlara yakınlığı Türkiye’yi cazip kılıyor. Aycı, “Enerjiden otomotive, ilaçtan kimyaya katma değerli yatırımlar gelmeye başladı” dedi.
İki banka sırada…
Geçen yılın en büyük yatırımının Allianz’ın satın alması olduğunu belirten İlker Aycı, özellikle sigorta ve bankacılık sektörünün ilgi çektiğini, Türkiye’ye girmek için fırsat bekleyen iki bankanın olduğunu ifade etti.

Aramalar arttı
“Siyasi gelişmeler doğrudan yatırımları etkiler mi?” sorusunu Aycı şöyle yanıtladı: “Doğrudan yatırımlar portföy yatırımlarından farklı. Yatırımcılar uzun vadeli bakıyor. Kısa vadedeki gelişmelere bakmıyor. Hatırlarsanız, Gezi Parkı olaylarıyla olumsuz bir tablo çizildi. Ancak, yatırım girişini etkilemedi. Mevcut yatırımcılarda da endişe yok. Türkiye’yi takip ediyorlar. Ancak, Türkiye’ye mesafeli duran, gazeteleri okuyanlar, soruyor. Onlar da bir miktar endişe var. Öte yandan, doğrudan yatırımları bulunanlar, Türkiye’yi biliyor.”
Aycı, Türkiye’de olan biteni anlamak isteyenlere bilgi verdiklerini söyledi. HSYK ve internet düzenlemeleri konusunda bilgi istendiğini belirten Aycı, “Bizim görevimiz yatırımcılara teknik bilgi vermek. Biz de bilgi vermeye çalışıyoruz. Takdir yatırımcının. Şu anda bir sorun görmüyorlar. ‘En gelişmiş ülkelerde bile sorun oluyor’ diyorlar” diye konuştu.

Yatırımlar Asya ve Körfez’den
Yatırımların coğrafi bölgelere göre dağılımı konusunda da bilgi veren Aycı, Avrupa’dan gelen sermayenin oranının geçen yıl yüzde 68’den yüzde 52’ye gerilediğini kaydetti. Aycı, pazar çeşitlendirme stratejisi uyguladıklarını, bunun meyvelerini vermeye başladığını belirterek, “Özellikle Körfez Bölgesi ve Asya’dan daha çok sermaye çekmeye çalışıyoruz. Asya’nın payı ilk kez yüzde 30’ün üzerine çıktı. Asya’nın dünyada yatırım payı yüzde 20, Türkiye’de ise yüzde 31 oldu. Hindistan, Çin, Kore ve Japonya’’yı yatırım konusunda takibe aldık” dedi. Aycı, aralık ayında en fazla Rusya ve Güney Afrika’dan yatırım girişi olduğunu belirterek, sektör bazındaki girişlerle ilgili şunları söyledi:
“Geçen yılki 12.7 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım girişinin yaklaşık 3 milyar doları gayrimenkul satışlarından geldi.”


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Sağlık alanında üniversite kuruluyor

İstanbul'da Dünya Eğitim Vakfı tarafından, "Biruni Üniversitesi" adı altında, yeni bir vakıf üniversitesi kurulacak. Üniversite, tıp, diş hekimliği, eczacılık, sağlık...

Kapat