Kalp hastalıklarının tedavisinde ümit verici gelişme
İtalya’da yapılan son tıbbi çalışmalar, özellikle kalp rahatsızlığı çeken çocuklar için ümit vadediyor. Araştırmalar sonucunda doktorlar büyük atardamardaki genişlemeyi ve kan akışını yakından takip edebiliyor. Böylece kalp hastası için ameliyata gerek olup olmadığı, gerek varsa da doğru zamanlama noktalarında daha net teşhisler konulabiliyor.
İtalyan Falcinelli ailesinin oğlu Giordano da böyle bir kalp rahatsızlığı yaşıyor. Giordano 3 ila 6 ayda bir hastaneye gelip kalp MR’ı çektirmek gibi bazı tıbbi testler yaptırmak zorunda. Euronews’in haberine göre; doktorlar durumunu sürekli takip ederek kalp ameliyatına gerek olup olmadığına ve gerekli ise ne zaman olması gerektiğine karar verecek. Ancak mevcut tekniklerle zamanlama konusunda doğru kararı vermek bir hayli zor.
Giacomo Pongiglione, Pediyatrik Kardiyolog:
“Ameliyat olup olmayacağına ilişkin karar klasik kriterlere göre atardamarın genişlemesiyle ölçülebilir. Bu, hastanın riskli duruma ne zaman yaklaştığını anlamada bize yardımcı olur. Ama bu kriter her zaman kesin ve güvenilir olmayabilir. Şunu biliyoruz ki bu tür hastaların yüzde 20 ile 30’unda ameliyat zamanlaması konusunda problem yaşayabiliyoruz.”
Avrupalı araştırmacılar bu sorunun üstesinde gelmek adına son dönemlerde sofistike bilgisayar modelleri geliştirdi. Bu modeller hastanın kalp damar sistemi hakkındaki verileri muhafaza ediyor ve yükselen atardamara etki eden bazı hastalıkları tespit edebiliyor.
Michael Sühling, Araştırmacı / Siemens AG:
“Kan akışı simülasyonu sayesinde yükselen atardamardaki kanın hızı hakkında daha detaylı bilgi elde edebiliyoruz. Bunun yanında, kan akışının yönü, tansiyon ve lokal dalgalanmalar konusunda da verilere sahip oluyoruz.”
Bu kişisel veriler pediyatrik kardiyologlara, Giordano ve benzer hastalıkları olan binlerce gence uygulanacak en iyi metodu uygulama adına önemli bilgiler veriyor. “Atardamarında sorun olmayan sağlıklı bir insanla karşılaştırdığımızda elimizdeki durumda iki riskli bölge tespit ettik. Bunlar kırmızı renkte olanlar ve iki tane bulunuyor. Çünkü kan, akış hızına paralel olarak öncelikle atardamar duvarı bölgesine çarpar. Sonra tekrar sıçrayan kan bu kez de ikinci bölgeye çarpar. Yani bu sistem burada net bir şekilde iki riskli bölge olduğunu gösteriyor.”
Yakın zamanda Avrupa ve Amerika’daki hastanelerin bağlantıda olmasını sağlayan dijital bir veri tabanı için platform oluşturuldu. Bu şekilde iki kıtadaki kalp doktorlar karşılaştıkları kalp hastalıkları konusunda hızlı, güvenilir, güncel ve interaktif bir veri erişimine sahip olacak.
David Manset, Bilgisayar mühendisi:
“Bu transatlantik işbirliği daha şimdiden Avrupalı ve Amerikalı araştırmacıların yeni simülasyon modellerini birlikte denemelerine yardımcı oldu. Bu sayede iki taraftaki hastaneler de oldukça masraflı olan bilgisayar ekipmanlarına para harcamaktan kurtulmuş oldu.”
Bu günlerde araştırmacılar aynı platform modelini romatizma, obezite, nörolojik ve nöromusküler hastalıklar gibi diğer çocuk hastalıklarına da uyarlamaya çalışıyor.
Geliştirilen bu yeni yöntemlerle ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki websitelerini ziyaret edebilirsiniz.
www.sim-e-child.org
www.md-paedigree.eu