Kalp kapakçığını değiştirdiler
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi’nde 86 yaşındaki hastanın kalp kapakçığı, tıp dilinde “transkateter aort kapak implantasyonu” denilen anjiyo yöntemiyle değiştirildi.
Karaman’da yaşayan, nefes darlığı problemiyle birçok hastaneye başvuran 86 yaşındaki Zeliha Karagül’e ameliyat olması gerektiği söylendi fakat yaşlı olduğu için ailesi bunu kabul etmedi. Karagül ailesi daha sonra PAÜ Hastanesi’nde tedavi olmak için Denizli’ye geldi. Yapılan testlerde, Zeliha Karagül’ün aort kapağında ciddi derecede daralma olduğu gözlendi.
PAÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Evrengül başkanlığındaki ekip, yaklaşık 1 saat süren operasyonla hastanın kasık damarından anjiyo yöntemiyle girerek kireçlenmiş kalp kapakçığını başarılı bir şekilde değiştirdi.
Harun Evrengül, yaşlı hastalarda en sık karşılaşılan kapak sorununun aort kapağının kireçlenmesi olduğunu belirtti.
Normal hastalarda tedavinin açık kalp ameliyatı ile kapak takılması şeklinde olduğunu ifade eden Evrengül, standart tedavi yönteminin çok yaşlı hastalara cerrahi yöntem açısından yüksek risk taşıdığı için yapılamadığını söyledi.
Evrengül, şöyle devam etti:
“Bu hastaların bir kısmı 6 ay ya da 1 yıl içinde ölmekteydi. Yeni geliştirilen tedavi yöntemiyle açık kalp cerrahisine gerek kalmadan kasıktaki damardan kalbe ulaşılarak bu ameliyatı yapmak mümkün hale geldi. Yaşlı hastamız açık kalp ameliyatına girseydi ölüm riski çok yüksekti. Bu yöntem 2004 yılından itibaren deneysel olarak kullanılmaya başlandı. 2010 yılından itibaren ise dünyada yaygın olarak yapılmaya başlandı. Genel olarak Avrupa ve Amerika’da sayılı merkez ve sayılı doktorlar tarafından yapılabiliyor. Türkiye’de ise bu operasyon son 1 yıldan beri İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra Denizli’de de yapılmaya başlandı. Ege bölgesinde İzmir’den sonra bu yaş aralığında ilk kez gerçekleştirdik.”