Kan kanserinde genetik yatkınlık
Lösemi, lenfoma gibi kan kanserlerinde genetik yatkınlığın şifresini çözmeye yönelik çalışmalar yürütülüyor.Bilim adamları, lösemi, lenfoma gibi kan kanserlerinde genetik yatkınlığın şifresini çözmeye yönelik araştırmaların tamamlanmasıyla, genetik kodları belirleyerek kan kanserinde etkili kromozomları tespit edebilecek. Uzmanlar, bu sayede insanda hangi genlerin lösemiye yatkınlık yarattığının, hangilerinin dirence yol açtığının saptanacağını, kişide lösemi riskinin düşük ya da yüksek olup olmadığının belirlenebileceğini ve tedavinin buna göre planlanacağını ifade ediyor. Genlere yönelik geliştirilecek akıllı ilaçlarla, kan kanserlerinin, hipertansiyon gibi gün içinde hap şeklinde alınan tedavi ile kronik hastalık haline dönüşeceğini belirtiyor.
Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, gelecekte kan kanserlerinin artık hipertansiyon gibi kronik bir hastalık haline geleceğini belirtti.
Bilim insanlarının, kan kanserlerinde çok önemli genetik çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Özcan, şunları kaydetti:
“Önümüzdeki yıllarda genetik yatkınlığın şifresi tamamen çözülecek. Önümüzdeki 10 yılda beklediğimiz şey, lösemide genetik yatkınlığın şifresinin belirlenmesidir. Böylece, insanda hangi genlerin lösemiye yatkınlık yarattığı, hangi genlerin direnç yarattığı saptanabilecek. Bu sayede, kişinin genleri incelendiğinde lösemi olma riskinin düşük ya da yüksek olup olmadığı tespit edilebilecek.”
Özcan, hastalıkta etkili genlerin tespit edilmesi halinde kan kanserini önlemeye yönelik çalışmalara ağırlık verileceği değerlendirmesinde bulunarak, genetik bilgilerin, kan kanserlerinin tedavisinin belirlenmesinde de etkili olacağına işaret etti.