Kanserin kokusunu alan cihaz geliştirildi
İngiltere’de bilim adamları, idrar örneklerinin kokularından mesane kanserini tespit eden bir cihaz geliştirdi. Cihaz, idrarda kanser hücrelerinin olduğunu gösteren gazlı kimyasalları sensörleri aracılığıyla tespit ediyor.
Cihazla yapılan ilk denemelerde, 10 vakadan dokuzunda kanser hücrelerinin doğru tespit edildiği bildiriliyor. Ancak uzmanlar, bu testin kusursuz bir hale getirilip yaygınlaştırılması için daha fazla sayıda denemeye ihtiyaç duyulduğunu da söyledi.
BBC’nin haberine göre; İngiltere’de her yıl 10 bin kadar kişiye mesane kanseri teşhisi konuyor. Doktorlar, kanserin tedavisinin daha mümkün olduğu erken dönemlerde teşhis edilebilmesi için yollar arıyor.
Geçmiş çalışmaların köpeklerin kanser kokusunu tanıyabilecek şekilde eğitilebileceklerine işaret etmesiyle birlikte, birçok araştırmacı kanserin koku üzerinden teşhis edilmesi çalışmalarına yönelmişti.
Liverpool Üniversitesi’nden Prof. Chris Probert, ve West of England Üniversitesi’nden Prof. Norman Ratcliffe geliştirdikleri yeni cihazın kanser kokusunu ayırt edebildiğini söylüyor.
Prof Ratcliff, cihazın kanserli vücudun idrarındaki kimyasallarda ortaya çıkan kimyasal gazları tespit edebildiğini belirtiyor.
Araştırmacılar, cihazı test etmek için mesane kanseri olduğu bilinen 24 erkek ile mesane ile ilgili sorunları olduğu bilinen ancak kanser olmayan 74 kişiden toplam 98 idrar örneği aldılar.
Prof. Probert, sonuçların oldukça cesaret verici olduğunu belirtti ancak, “Cihaz hastanelerde kullanılmadan önce daha geniş sayıda hastadan örnekler almaları gerektiğini” ifade etti.
İngiltere’de kanserle mücadele vakfı Canser Research UK’den Dr. Sarah Hazell, çalışmanın, kanserin pratik bir şekilde teşhis edilebileceğine dair umutlar verdiğini ancak bu konuda kesin konuşmak için henüz erken olduğunu söyledi.
Araştırmacılar, testin hatasızlık oranının yüzde 96 olduğunu ancak uygulamada bulgularının görece az sayıda örneğe dayandığını belirtiyor.