Kartal Koşuyolu Hastanesi’nde 100. kalp nakli gerçekleşti
Hastanede son olarak, "non iskemik dilate kardiyomiyopati" tanısıyla takip edilen 17 yaşındaki bir hastaya, 05.07.2011 tarihinde başarılı bir kalp nakli operasyonu yapıldı. Bu son nakil ile, 1989 yılında Türkiye’de uzun yaşamlı ilk kalp naklinin yapıldığı Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bugüne kadar gerçekleştirilen kalp nakli operasyonu sayısı 100’e ulaştı.
Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 100. kalp naklinin gerçekleştirilmesi nedeniyle bugün (29 Temmuz 2011 Cuma) bir basın toplantısı düzenlendi. Hastanenin konferans salonunda düzenlenen basın toplantısına İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, Başhekim Doç. Dr. Ali Metin Esen, Hastanenin Eski Başhekimi Cevat Yakut ile nakli gerçekleştiren ekibin başındaki Opr. Dr. Mehmet Balkanay katıldı.
Ali İhsan Dokucu, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’de son yıllarda sağlık sektöründe olağanüstü denecek kadar büyük bir değişim ve olumlu gelişmeler olduğunu, organ nakli konusunda da ciddi gelişmeler yaşandığını söyledi.
Ancak özellikle kadavra sayısında çok büyük gelişme kaydedilemediğini belirten Dokucu,
"Ülkeler milyon nüfuslara göre bağış sayısı ile sıralandırıldığında, Türkiye, bir milyon kişiye 3,6 donör veriyor. Bu sayı ABD ile karşılaştırıldığında 8 kat, İspanya ile karşılaştırıldığında 10 kat, Yunanistan ile karşılaştırdığında ise 3 kat daha az."
dedi.
İkinci talihsizliğin insanların beyin ölümü gerçekleşmiş hastalarını donör olarak vermesi konusundaki kararsızlıkların olumsuz yönde olduğunu vurgulayan Ali İhsan Dokucu,
"İstanbul’da bundan 5 yıl önce yüzde 36, 40’larda olan beyin ölümü olan kişilerde kadavranın donör olarak bağışlanması durumu şu an da yüzde 23’e kadar düşmüş durumda. Her ne kadar toplamda verici sayımız kısmen artmış olsa da beyin ölümü gerçekleşen insanlardan donör olarak elde ettiğimiz rakam giderek azalmakta. Bu da toplumsal bilinci tekrardan harekete geçirmenin önemli işaretlerini bize veriyor. Çünkü çok sayıda insanın bekleme listelerinde sessiz sedasız ölümünü biz sağlık çalışanları izliyoruz, gözlemliyoruz. Eğer yeterli organ bağışı olsa bu sessiz ölümleri belki hayata çevirebileceğiz"
diye konuştu.
İstanbul İl Sağlık Müdürü Dokucu ayrıca, Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 200 yataklı ek bir organ nakli merkezi yapılacağını ve bu merkezin ayrıca karaciğer ve akciğer nakillerinin de yapılabileceği bir merkez olarak tasarlandığını açıkladı.
Basın toplantısında 100. kalp naklini gerçekleştiren ekibin başındaki Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Op. Dr. Mehmet Balkanay da, ameliyat hakkında bilgi verdi.
Hastanın ağabeyinin de aynı hastalık yüzünden 18 yaşında vefat ettiğini belirten Balkanay,
"Gül Ahmet Şahin’e Adana’da tren kazası geçirmiş bir kişinin beyin ölümünün gerçekleşmesi sonucu bağışlanan kalbi naklettik. Hastamızın şu an sağlık durumu çok iyi sadece kullandığı bazı ilaçlara bağlı yürüme zorluğu çekiyor, zamanla bu durum da düzelecek"
dedi.
25 gün önce kalp nakli olarak hayata yeniden merhaba diyen 17 yaşındaki Gül Ahmet Şahin ise, Samsun’da yaşadığını ve rahatsızlığı nedeniyle Kartal Koşuyolu Hastanesi’nde bir süre yoğun bakım servisinde yattığını anlattı.
Yaşadığı rahatsızlık sonucu rahat nefes alamamak, merdiven çıkamamak gibi birçok zorluk yaşadığını söyleyen Şahin,
"Çok mutluyum. Kalp nakli olduktan sonra kendimi çok iyi hissediyorum. Şikayetlerimin çoğu geçti. Yeniden doğdum, doktorlarıma çok teşekkür ederim. Organ nakli bekleyen çok hasta var. İnsanların organ bağışı yapma konusunda daha duyarlı olmalarını istiyorum"
diye konuştu.