Kas sinyallerini okuyabilen protezi FDA onayladı
Herhangi bir nedenden dolayı uzuvlarını kaybetmiş kişilerin hayatlarına devam edebilmeleri için büyük önem taşıyan protez modelleri, yeni çalışmalar ile gerçeğine iyice yaklaşmaya başladı. Bu alanda Amerika Birleşik Devletleri Savunma Projeleri Ajansı DARPA’nın “Revolutionising Prosthetics” programı kapsamında hazırlanan gelişmiş protez kol modeli DEKA, önemli bir adım atarak Amerika Gıda ve İlaç İdaresi FDA’nın onayını almayı başarmış durumda.
Kişinin kaslarına bağlı elektromiyogram (EMG) elektrotlardan elde edilen elektrik sinyalleri ile kontrol sağlayan protez kol modeli DEKA, kaslara bağlı bu elektrotlardan gelen sinyalleri dahili işlemcisinde yorumluyor ve 10 farklı harekete dönüştürüyor. Bu sayede gerçeğine en yakın kullanım deneyimi sunabilen ve şimdilik maalesef dirsek veya bilek ekleminde uzuv kaybı olan kişilerde çalışma gösteremeyen protez, FDA’den Christy Foreman’ın açıklamasına göre ise mevcut protezlere oranla kişilere çok daha karmaşık hareketler yapma imkanı tanıyor ve kolun doğal hareketlerine yakın bir süreç sağlayabiliyor.
FDA onayı sonrası ticari satış için önü açılan kas sinyallerini okuma yeteneğine sahip protez kol modeli DEKA, sunduğu bu faydalı yapıyı aşağıda yer alan kısa videolar ile gözler önüne seriyor.