Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

24 Mart 2014, Pazartesi 13:42

Kemoterapi ilaçları el değmeden hazırlanacak

 Trabzon’da Teknokent çatısı altındaki Tekno Girişimcilik Sermaye Desteğiyle kurulan Onkozone Şirketince “Onkolojik İlaç Hazırlama Sistemi” projesi  hazırlandı. Projeyle, kemoterapi gören hastaların tedavilerinde kullanılacak solüsyonların el değmeden hazırlanması için bir cihaz üretilmeye başlandı.

Proje Koordinatörü Mahir Taş, yaptığı açıklamada, Türkiye Onkoloji Derneğinin sitesinde, onkoloji hemşirelerinin yaşadığı sıkıntılarla ilgili bir rapor hazırlandığını gördüklerini ve bu rapordan yola çıkarak sağlık çalışanlarının isteklerine yönelik “Onkolojik İlaç Hazırlama Sistemi” projesini hazırladıklarını söyledi.

Proje kapsamında kemoterapi cihazı yapmayı planladıklarını belirten Taş, “Kemoterapi ilaçlarının doktorun istediği şekilde hastaya uygun karıştırılması gerekiyor. Bu ilaçlar, çoğu hastanede elde hazırlanıyor. İlacı hazırlayan hemşireler de kendince bone, eldiven gibi basit önlemler alıyor. Bu ilaçların hastanın kendi özelliklerine göre hazırlanması gerektiği için milimetrik işlemler gerektiriyor” dedi.

Taş, kemoterapi ilaçlarının karışımının çok dikkatli yapılması gerektiğini ifade ederek, “Kemoterapi ilaçları sağlıklı bir insanı da hasta edebilecek yoğunlukta ilaçlardır. Bunun için özel kapalı sistem yapılması gerekiyor. Çoğu hastanemizde böyle bir sistem yok. Olan sistem ise çok pahalı ve hassas değil. Hazırladığımız kemoterapi cihazıyla bu hassasiyeti sağlayacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

Cihaza Türkiye’de çok ihtiyaç olduğunu vurgulayan Taş, şunları kaydetti:

“Bu cihazın mutlaka her hastanede olması gerekiyor. Kemoterapi gören hastaların tedavilerinde kullanılacak solüsyonların tam otomatik bir cihaz ile hazırlanmasını amaçladık. Ürettiğimiz cihaz ile onkologların hastaya özgü olarak belirlediği karışımlar el değmeden hazırlanabilecek. Bu sistem yazılımı sayesinde de bir yandan yanlış uygulamalar engellenirken diğer yandan da hastane personelinin ilaç hazırlaması esnasında temasla veya solunumla meydana gelebilecek bulaşmaların önüne geçilebilecek. Projemiz sağlığın korunmasını da hedeflemektedir.”

Taş, Türkiye’de bu tarz cihazların, üretilmemesi sebebiyle yurt dışından geldiğine de dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yurt dışından alınan cihazlarda sadece sıvı karışımı yapılıyor. Biz tozu da sıvı ile doktorun istediği şekilde karıştırarak hastaya verebiliyoruz. Ayrıca diğer sistemde olmayan güvenlik önlemlerimiz de var. Cihazımızda hasta takip sistemi ve feedback sistemimizde mevcut. Bu özelliklerde bir cihaz Türkiye’de yok. Ürettiğimiz cihazın bilgisayar kontrolü sayesinde de doktorun istediği ölçüde direk hastaya mesaj yoluyla da ulaşabiliyoruz. Hasta geldiğinde geçmişini görebiliyor ve vakit kaybetmeden sağlıklı şekilde ilacını alıyor.”

Ürünü üretirken belgelendirme kısımları olduğunu da anlatan Taş, “Hasta için sağlıksız bir ürünü kullanamıyoruz. Aldığımız destek sayesinde projenin belli bir kısmını tamamladık. Hangi robotu, klimayı, yazılımı ve hangi ilaçları karıştıracağımız belli ancak şu anda cihaz için eksik olan parçaları alamıyoruz. Bizim bu konuda desteğe ihtiyacımız var. Bu alımları yaptığımız zaman cihazın üretimi tamamlayacağız” dedi.

Onkozone Şirketince bir kısmı üretilen söz konusu cihaza ilişkin Ar-Ge çalışmalarının da devam ettiği belirtildi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
DNA örneğinden yüze ulaşılabilecek

Antropolog Mark Shriver, bir insanın DNA örneğini kullanarak, yüzünün neye benzediğini öngörmeyi başaran bir sistem geliştirdiklerini açıkladı. Şimdiye dek, suç...

Kapat