Kemoterapötik ilaçlara alerjisine karşı yeni yöntem
Kemoterapötik ilaçlara alerjisi olan kanser hastalarına uygulanan duyarsızlaştırma yöntemi, İstanbul ve Ankara’daki sayılı merkezlerin yanı sıra Rize’de de yapılabiliyor.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adile Berna Dursun, kemoterapötik ilaçlara alerjisi olan kanser hastalarına uygulanması gereken duyarsızlaştırma yönteminin Türkiye’de, Ankara ve İstanbul’daki merkezlerden sonra Rize’de de yapılabildiğini bildirdi.
Dursun, kemoterapötik ilaçların nadiren alerjik reaksiyona yol açtığını belirterek, “Kemoterapötik ilacın moleküler yapısı, ilacın daha önce kullanıp kullanılmadığı, ilacı kullanan bireyin daha önceden farklı grup ilaç alerjisi veya başka bir alerjik hastalığı olması, bu tedavi esnasında alerjik reaksiyon gelişme potansiyeli açısından uyarıcı olmaktadır” diye konuştu.
Alerjiye neden olan ilacın, bireye duyarsızlaştırma yapılarak verilmesi gerektiğini ve bu işlemin kemoterapötik ilaç desensitizasyonu olarak adlandırıldığını ifade eden Dursun, “Gerek ilaç alerjisinin doğru tespiti, gerek alternatif güvenli kullanılabilecek ilaç tespiti, gerekse ilaç alerjisinde duyarsızlaştırma işlemi ancak alerji uzmanının liderliğinde, deneyimli yardımcı sağlık personeli varlığında ve tam teşekküllü hastane ortamlarında yapılmalıdır. Çünkü tüm bu tanısal ve tedavi girişimleri oldukça riskli işlemlerdir” dedi.