Kırık tedavisinde ‘3 boyut’ devrimi
3 boyutlu yazıcı teknolojisiyle kişiye özel tasarlanan kol alçısı modeliyle kırık tedavisi yeni bir boyut kazanacak ve tedavi süreci yüzde 40 kısalacak.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Mezunu ve Öğretim Görevlisi Deniz Karaşahin, tasarladığı kol alçısı modeliyle kırıkların tedavisine yeni bir boyut kazandıracak. Deniz Karaşahin tasarımıyla uluslararası alanda dikkat çeken 3 boyutlu yazıcı teknolojisiyle kişiye özel ürettiği kol alçısıyla tıp dünyasına da büyük katkı sağlayacak. OsteoidMedicalCast adını verdiği çalışmasıyla 3 boyutlu baskı formları ve ürün tasarımları alanında İtalya’da yapılan 2014 Golden A’DesingAward ödülü alan Karaşahin’in tasarımıyla, kırık tedavilerinin sürecinin yüzde 40 oranında kısaltılması amaçlanıyor.
KAŞINTI VE KÖTÜ KOKU GİBİ SORUNLARI ENGELLİYOR
Tasarımı hakkında bilgi veren Karaşahin, 3 boyutlu yazıcı teknolojisini yakından takip ettiğini belirterek şunları söyledi: “Medikal sektörü teknoloji bazlı üretimin başını çeken bir sektör. Kırık tedavilerinde kullanılmak üzere hazırladığım alçının üzerinde bulunan delikler kişinin yaşadığı kaşıntı ve kötü koku gibi sorunları engelliyor. Düşük yoğunluklu ultrasonteknolojisi (LIPUS) adı verilen teknolojiye sahip tasarımım sayesinde kırıklarda daha hızlı iyileşme sağlanıyor.”
“ALÇIYLA DENİZE GİREBİLİRSİNİZ”
Çalışmasını dört ayda tamamladığını, alçının suyla temas edebileceğine, duş almaya, denize girmeye imkan tanıdığına dikkat çeken Karaşahin, tasarımında delik ve formu insanın iskelet yapısından esinlenerek ortaya çıkardığını söyledi.
Geleneksel alçı uygulamasında vücuda ulaşılamadığını anlatan Karaşahin, şunları ifade etti: “20 dakikalık seanslar halinde kemik dokusu sesle uyarılıyor. Bu yüzde 40 oranında daha hızlı iyileşme sağlanıyor. Parçalı çatlakların iyileşmesindeyse bu yolla yüzde 80’e dek doku sertliğinde artış oluyor. Alçının uygulanması için öncelikle vücut geometrisinin oluşturulması gerekiyor. Bunun için vücut 3 boyutlu olarak taranıyor. Sonra bilgisayar yazılımı aracılığıyla alçı tasarımı oluşuyor. Delikler özel bir algoritmayla yapılıyor. Tasarım tamamlanınca 3 boyutlu yazıcılar, 3 saat içinde alçıyı oluşturuyor. Ultrasonik frekans veren aleti de kırığın olduğu yere, delikler aracılığıyla takıyoruz.”
3 YILDA 3 SAYGIN ÖDÜL
Alçının malzemesinin ABS plastikten oluştuğunu, bunun gıda tüzüğüne uygun alerjiye sebebiyet vermeyecek bir malzeme olduğunu belirten Karaşahin, en çok rastlanan medikal sorunlardan biri olan kırıklara çözüm bulmak istediğini bildirdi.
Malzemenin de yüzde 100 geri dönüştürüldüğünü anlatan Karaşahin,aynı yarışmada üç yıldır kazandığı üçüncü ödül olduğunu söyledi. Karaşahin, yarışmada daha önce lavabo ve plak tasarımlarıyla ödül kazandığını kaydetti.
“TASARIM TÜM İNSANLIĞA ULAŞMALI”
Bundan sonraki aşamalarda tasarımın herkese fayda sağlaması için çalışmalara devam edeceklerine işaret eden Karaşahin, sözlerini şöyle tamamladı: ”Tıbbi araştırmalar ve denemeleri sürdüreceğiz. Dünyada kırık en yaygın ve iyileşmesi uzun süren bir rahatsızlık. İnsanların, bu iyileşme dönemlerini rahat ve kısa geçirmesi için bir tasarım geliştirdim. Şimdi bunu yaygınlaştırmak ve herkesin ulaşabileceği bir ürün olması için uğraş vermeye devam edeceğiz.”