Kırkayağın zehri acının beyne gönderilmesini engelliyor
Avustralya’daki Queensland Üniversitesi’nden bilimadamları, “Scolopendra subspinipes mutilans” türü kırkayağın zehriyle avını felç edebildiğini, bu zehrin acıyla mücadele edilebilmesini sağlayan bir madde de içerdiğini buldu.
Bilimadamları, zehirdeki morfin kadar etkili “Ssm6a” adlı molekülün, acının beyne iletilmesinde rol oynayan Nav1.7 kanalında engelleyici etkiye sahip olduğunu belirtti.
Araştırmaya imza atanlardan Glenn King, söz konusu kanalın faaliyetini normal şekilde yerine getiremediği kişilerin acıyı hissetmediğini, dolayısıyla bu kanalın engelleyebilen moleküllerin güçlü ağrı kesiciler olabileceğini vurguladı.
Ayrıca zehirdeki molekülün diğer kanalları değil, sadece Nav1.7’yi etkilediğini dile getiren bilim adamları, fareler üzerinde molekülü test etti. Bilimadamları, molekülün farelerin tansiyon ve kalp ritmini etkilemediğine de dikkati çekti.
Zehrin insanlardaki 9 kanaldan istenileni etkilediğini ortaya çıkardıkları için şanslı olduklarını da ifade eden bilim adamı, araştırma sonuçlarının kronik ağrının tedavisi için yeni ilaçlar geliştirmenin yolunu açabileceğini kaydetti.