Kocaeli Üniversitesi ve Novo Nordisk AR-GE işbirliği için protokol imzaladı
Kocaeli Üniversitesi ve Novo Nordisk arasında, bilimsel araştırma faaliyetlerinin desteklenmesi amacı ile 24 Mayıs’da imza töreni gerçekleştirildi. Kocaeli Üniversitesi’nde düzenlenen AR-GE işbirliği protokol imza törenine; Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Danimarka Büyükelçisi Mr. Ole Egberg Mikkelsen, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İl Sağlık Müdürü Hasan Aydınlık, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ile üniversitenin öğretim görevlileri ve Türkiye Novo Nordisk Genel Müdürü Dr. Şebnem Avşar Tuna, Novo Nordisk Uluslararası Operasyonlar AR-GE Başkan Yardımcısı Mr. Ole Molskov Bech katıldı.
Amacı, ortak çalışmalar sonucunda insan sağlığına hizmet edecek yeni ilaçlar geliştirmek olan işbirliği kapsamında, Novo Nordisk tarafından Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde bir AR-GE Ofisi kurulacak. Kurulan AR-GE ofisinde, Kocaeli Üniversitesi bünyesindeki bilim insanları ve onların diyabet, hemofili, ve büyüme hormonu alanları dahil ve bunlarla sınırlı kalmamak üzere her konudaki yenilikçi fikirleri, oluşturulacak yürütme kurulunda değerlendirilecek ve Kocaeli Üniversitesi Teknopark alanında kurulu AR-GE ofisi aracılığıyla, Novo Nordisk’ in dünyadaki AR-GE araştırmalarına dahil edilecek.
Bu işbirliği ile ayrıca Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Laboratuarları ve Türkiye Novo Nordisk’in de bağlı bulunduğu global gruba ait Novo Nordisk Laboratuarları arasında karşılıklı araştırmacı değişim programlarının düzenlenmesi, araştırmacıların eğitimine ve işbirliğine katkı sağlanması planlanıyor.
Düzenlenen törene katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’de AR-GE konusunda ciddi adımlar atıldığını, 90’a yakın firmanın AR-GE birimi kurduğunu ve 13 bine yakın değişik sektörde AR-GE elemanı çalıştırdığını söyledi. Yapılan protokol ile üniversite-sanayi işbirliğinin bir aşamasının gerçekleştiğini ifade eden Bakan Ergün,
"Türkiye’nin uluslararası alanda rekabet gücünü artırmak için çaba sarf ediyoruz, Türkiye olarak ucuz iş gücü yerine, bilimsel çalışmalarla ön plana çıkmaya çalışıyoruz. Bizim zengin kaynaklarımız, doğal kaynaklara dayanmayacak, insana dayanacak, insanın zihinsel gücüne dayanması lazım. Rekabeti, bilimde ararsak bulabiliriz. Zenginliği doğal kaynaklarda ararsak çok zor"
dedi.
Danimarka Büyükelçisi Ole Egberg Mikkelsen ise iş birliğinin yalnızca Novo Nordisk ve Kocaeli Üniversite açısından değil, Danimarka ve Türkiye arasındaki ilişkiler açısından da önemli olduğuna işaret etti. Mikkelsen, "Her iki ülke, ekonomisi ve iş dünyası yapıları açısından birbirini tamamlıyor. Danimarka da, Türkiye de daha çok işbirliğinden faydalanabilir. Yeni işbirliği açısından müthiş bir potansiyel var. Yeni işbirliği için belirlenen sektörlerden biri de ilaç sektörüdür" dedi.
İmzalanan anlaşmanın yeni ortaklıkların güzel bir örneği olduğunu anlatan Mikkelsen, şöyle devam etti:
"Hepimizin bildiği gibi Novo Nordisk, bu alanda dünyanın lideri konumundaki şirketlerden biri. AR-GE, inovasyon ve diyabet konusunda dünyada çok iyi tanınan bu şirket, Türkiye’de yıllardır aktif. Sağlık sektöründe, özellikle de 2002’den beri yaşanan büyük gelişmelerde Novo Nordisk temel oyunculardan biri olmuştur. Novo Nordisk, bölgesel merkezini Atina’dan İstanbul’a taşıyarak Türkiye’de diyabet savaşında ne kadar önemli rol oynamak istediğini kanıtlamıştır. KOÜ’de yeni kurulmuş, dinamik bir yüksek öğretim kurumudur. 20 yıldan kısa sürede müthiş akademik sonuçlar elde etmiş olan bu üniversitenin Tıp Fakültesi, özellikle araştırma ve geliştirmeye ağırlık veren bir ortam yaratmaktadır. Buradaki işbirliğinin temel amacı, ilaç sektöründeki ARGE faaliyetlerine destek vermektir. Özellikle de hastalara daha yenilikçi, daha etkin tedavi yöntemi sunulması temel hedeftir. İşbirliğiyle çalışarak, insan sağlığını iyileştirmeye yönelik yeni ilaçların geliştirilmesi hedeflenmektedir."
Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, KOÜ’nün bulunduğu coğrafyanın, Türkiye’de endüstri, sanayi, AR-GE ve inovasyon açısından en dinamik bölgesi olduğunu vurgulayarak, "Buranın sanayisi, Türkiye’nin imalat sanayisinin yüzde 17’sini karşılıyor, 500 büyük sanayi kuruluşundan 103’ü burada ve Sanayi ve Ticaret Bakanımız bu ilin milletvekili. Dolayısıyla bu yıllarda ivmemiz daha da fazla. Tüm bunlardan cesaret alarak, tarihi çok fazla olmayan bir üniversite olarak Türkiye’nin büyük üniversiteleriyle yarışa girdik ve Novo Nordisk’i davet ettik" diye konuştu.
Tıp Fakültesi konusunda iddialı üniversitelerden biri olduklarını, Marmara Bölgesi, hatta Türkiye genelinde bir sıralama yapılsa bu alanda birincilik iddiasında bulunabileceklerini belirten Komsuoğlu, şunları kaydetti:
"Türkiye’nin ilk 5’de yer alan en iyi tıp fakültelerinden biriyiz. Endokrin Bölümü de Türkiye’de söz sahibi. Novo Nordisk yöneticilerine, ’emin olun ki, diyabet konusunda sizinle birlikte iyi iş yapacağız’ diye sesleniyorum ve buna burada söz veriyorum. Bu hem bir inovasyon çalışması olacak, hem yüksek lisans, doktora öğrencileri yetiştireceğiz, hem de üniversitelerimizin daha önce halka yönelik başlattığı çalışmalarını da bu bağlamda sürdüreceğiz."
Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Şebnem Avşar Tuna da Novo Nordisk’in dünyanın her yerinde araştırma merkezi olduğunu belirtti. Yatırımların büyük kısmını, uluslararası alana yönelttiklerinin bilgisini veren Tuna, yatırımların üçte birlik bölümünün ABD ve Avrupa’ya yapıldığını, ancak bunun değiştiğini, yatırımların Orta Doğu’ya doğru kaydığını ifade etti.
AR-GE çalışmalarının, iyi fikirlerin ortaya çıkması adına önemli olduğu vurgusunu yapan Novo Nordisk Ulaslararası Operasyonlar AR-GE Başkan Yardımcısı Mr. Ole Molskov Bech ise bazen tesadüfî iyi bilgilerin oluştuğunu ancak bilimsel çalışmalar için bilginin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.
Konuşmaların ardından Kocaeli’nin Başiskele İlçesi’nde Kurulu bulunan Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ndeki Teknopark bünyesinde gerçekleştirilecek olan AR-GE faaliyetlerine yönelik işbirliği protokolü imzalandı.